Prosztó, gonzó, gasztropornóposztok

ketzifintshy

Nyári tekercs, a megunhatatlan

2015. december 10. - Ketzifintshy

A kínai konyhákból megismert tavaszi tekercs európai tekercsegyeduralmát pár éve megtörte a nyári verzó, az egyre nyíló vietnámi konyhák kínálatából. Az egész ízvilág teljesen eltér az áltatunk megszokottól, a textúrák nemkülönben.. Viszont a tunkolás, mártogatás iránti vonzalom ezzel a remek (elő)étellel igazán jól kielégíthető.

photo_02-12-15_22_20_48_2_1.jpg

Többszáz  (500-900) forintért adnak két félbevágott tekercset a vietnámi büfékben, ennek töredékéből mi is előállíthatjuk otthon. Mindezt úgy, hogy van néhány húzós tétel, amit nem úszunk meg. Ilyen a rizslap, és a hoisin szósz, mindkettő ezer forint körül van normál kiszerelés esetén. Ezen kívül filléres összetevőkkel tömhetjük meg tekercseinket, illetve tetszés szerint áldozhatunk rákra, hátszínre, spéci friss zöldségekre.

A képen szereplő tekercsekhez kell:

- 15 db (négyzetes) rizslap - a kerek is jó, csak nehezebb tölteni.

- 150 g rizs cérnametélt (vermicelli)

- 250 g surimi (szegíny ember préselt homárollója - igazából ízletes tengeri hulladékrudak)

- 100 - 100 g nyers répa, póré, uborka, vékonyra hentelve

- 50 g mungóbabcsíra

- korianderzöld

 Kerülhet bele csíkozott sonka, csirkemell, rákfarok, thai bazsalikom, menta, akármi, bármi, igen, még az is.

szósz:

100 g hoisin szósz

20 g víz

20 g füstölt szezámolaj

20 g szójaolaj

karikázott chili és fokhagyma

A szósz összetevőit összekeverjük. (minimálisan hoisin szósz és ötödannyi víz elegye, de nekem így kerek az íze). A tölteléknek valót csíkozzuk. A rizs vermicellit leöntjük lobogó vízzel, és odakészítjük a tekercselő munkaállomáshoz.

photo_02-12-15_21_08_22_2.jpg

Egy rizslapnál szélesebb fenekű tálba vagy serpenyőbe igen meleg vizet teszünk. Belemártunk egy rizslapot, és 20-40 másodpercig, azaz amíg teljesen meg nem puhul, benntartjuk. Kivesszük, kiterítjük, és vigyázunk, hogy ne tapadjon össze.

photo_02-12-15_21_56_01_2.jpg

A kiterített, puha rizslapra egy adag rizs cérnametéltet halmozunk rá egy csíkban, és melléhalmozzuk a töltelékeket. Szorosan visszahajtjuk, és feltekerjük. Kettévágjuk.

photo_02-12-15_21_55_51_2.jpg

photo_02-12-15_22_05_25_2.jpg

Tálra tesszük őket, és vigyázunk, hogy gyorsabban gyártsuk, mint ahogy esszük. Utána nekiesünk, tunkolunk, és tömjük befele. De ne felejtsék, bármit tehetnek bele. Az Ön fantáziájának csak az Ön fantáziája szab határt.

photo_02-12-15_22_20_42_2.jpg

Pfuj, de gusztustalan sárga ez a kép, bocsánat.

A bejegyzés trackback címe:

https://ketzifintshy.blog.hu/api/trackback/id/tr18154200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása