Prosztó, gonzó, gasztropornóposztok

ketzifintshy

Indiai varázslat: Masala Dosa - I. rész

2018. április 03. - Ketzifintshy

Dél-Indiában, Bangaloreban taposltam el az elmúlt pár hónapot. A bejegyzések leálltak, de a munka nem. Rengeteg  kilométert, ételt, italt lenyomtam, luxuséttermeket és utcai kajákat teszteltem, és sok finomságot meg is főztem. Fotóztam és videóztam. Úgyhogy a következő időszakban indiai farsúlyos bejegyzések jönnek!

Jöjjön a DOSA. A világ legjobb reggelije vagy akár anytime snackje, egyenesen Dél-Indiából. Sokaknak ebédre és vacsorára is tökéletesen megfelel, és ezen csoport büszke tagja vagyok én is. Ebben a cikkben csak a dosára, azaz a kenyérre/palacsintára/lepényre fókuszálunk. A kókusz csatni és az aloo sabji leírása pár napon belül jön!

dosa_teker.gif

A világ egyik olyan étele, ami beépült a személyiségembe. Kicsit én is masala dosa vagyok. És most elárulom, hogy tíz évnyi kísérletezés és tanulás (lefizetett szállodai szakácsok, barátok anyjánál való smúzolás) után hogyan csinálom én. Kellemes, ropogós, belül mégis puha, aranybarnára sütött dosa az enyém. Inkább az éttermi, semmint a házi iskola. És mostantól akár a tied is lehet. Akármikor.

Szükségünk lesz:

egy turmixgépre

egy lapos aljú serpenyőre

ghí-re vagy étolajra

150 g urad dal-ra (indiai boltban kapható)

300g idli vagy dosa rizsre (indiai boltban kapható)

egy tk görögszéna magra

sóra

vízre

laposabb fenekű, lehetőleg fém merőkanálra.

 

A rizst és a dalt átmossuk párszor. Körülbelül addig öblítjük, amíg a víz már vízszerű átlátszó és nem fehéres.

dosarice1.png

uraddal1.png

A rizst és az urad dalt meg a görögszénát beáztatjuk egyszerre, annyi vízben, amennyi bőven ellepi. Minimum 4, maximum 6 órát áztatjuk. Leöntjük róla az áztató vizet és beöntjük a turmixgépbe. Egy kiskanál sóval és némi vízzel sűrű palacsintatészta állagra hozzuk. Inkább sűrű legyen mint híg, ugyanis hígítani könnyebb mint sűríteni.

aztatas1.png

batter1.png

A lapos serpenyőnket felhevítjük, és egy kis tálkában kiskanállal olajat készítünk a sütőállomásunk mellé. A felhevült serpenyőn egy kiskanál olajat szétfolyatunk. Most jön a mágia. Itt majd sokan feladjátok és csak a legkeményebbeknek lesz saját otthoni dosája. Ugyanis a sütőfelület, a batter (dosa alapanyag), a hőfok, a terítés komplex mátrixa adja ki a jó dosát. Gyakorolni gyakorolni gyakorolni!

fryit1.png

Egy kisebb merőkanálnyi dosa batter-t a serpenyő közepébe merünk, majd a merőkanál aljával körkörös mozdulatokkal, kifelé haladva szétterítjük. Amint megvagyunk, egy lapos (fa)kanállal kicsit széthúzzuk, lelapítjuk a dombocskákat. Egy kiskanál olajat körbeterítünk a dósza peremén. És nyugodtan hagyjuk sülni. Egy kis idő után elválik a sütőfelülettől. Csak az egyik oldalát kell megsütnünk. Mikor majdnem kész, megtöltjük az Aloo Sabjival.
done1.png

A képen látható végeredmény nem lett százszázalékos, ennél lehet kissé rozsdásabbra sütni.

Hamarosan jelentkezem a coconut csatnival és az aloo sabjival!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketzifintshy.blog.hu/api/trackback/id/tr5613798110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sledger · http://krikett.blog.hu/ 2018.04.03. 20:56:57

Na és a CTR-ban, az MTR-ban vagy a Vidhyarti Bhavanban van jobb dosa?

Ketzifintshy 2018.04.03. 21:16:09

@Sledger: A CTR-t nagyon dicserik. Ezek kozul sehol sem. Utcai egysegeknel ettem, meg az Anandha Bhavanban, ott kozepesen jo volt. A legjobb amikor 35 rupiert kifogsz valami iszonyat finomat egy teljesen noname helyen. :D

Sledger · http://krikett.blog.hu/ 2018.04.04. 10:41:56

@Ketzifintshy: az Anandha Bhavant nem szerettem sose. Vészmegoldásnak jó volt. Az tény, hogy mindhárom eléggé középosztálybeli hely. Összességében a legjobb dosát valahol TN és KA határán ettem egy útszéli krimóban, no meg kollégám anyukájánál :)

Ketzifintshy 2018.04.04. 12:13:21

@Sledger: nekem a házi dosák annyira nem jöttek be. Otthon sokan (túl)fermentálják, ami nekem túlpuhítja a végeredményt. Az indusztriál mennyiségben kiadott hatalmas családi dosák voltak jellemzően a legjobbak. KA államban sok helyen pl ledószázzák az uttapamot is, azt vettem észre. De véhre hoztam haza tavát meg idli gőzölőt sőt még idyappam nyomót is úgyhogy ha épp van friss karilevelem bécsből, teljesértékű délindián reggelit hegeszthetek :)

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.04.13. 10:24:02

Orülök, hogy kedvet kaptál ismét indiait főzni a blogom hatására. Majd egymástól is inspirálódunk:-)
süti beállítások módosítása