Prosztó, gonzó, gasztropornóposztok

ketzifintshy

Gyönyörű és veszélyes - Kuroi Hana késkészlet

2018. április 10. - Ketzifintshy

Az első pillanatban megigézett. Azt hittem, megmenekülök - de nem. Hónapok teltek el sóvárogva, míg végül backere (támogatója) lettem egy crowfunding (közösségi finanszírozású) projektnek. Az Edge of Belgraviának a kickstarteren indított késkészlet kampánya hatalmasat ment. Én is felszálltam hát a konyhai Hattori Hanzók vonatára (egyébként van hattori márkájú kés). A megrendelést követő masszív fél év várakozás után megérkezett, ikeás komód méretű kartondobozban. Unpacking (kicsomizó), első benyomás cikk következik. Aztán ahogy összeszokunk a drágaszágokkal, jövök mélyebb benyomásaimról, bemetszéseimről, szétvágásaimról és baleseteimről számot adni. Meine Damen und Herren... das rad die Messer! A fekete virág nevű, Japán-Londoni-(Damaszkuszi) fúziós, modern és kézműves, organikus és hightech művészeti gonddal tervezett alkotásait látjuk. Persze nem faberge tojásokba hímzünk vele fraktálokat és nem gyémántot szeletelünk majd velük - még mindig halott állatok bontására és hagyma pucolására fogjuk használni.

20180409_170225.jpg

Tovább

Indiai varázslat: Masala Dosa - I. rész

Dél-Indiában, Bangaloreban taposltam el az elmúlt pár hónapot. A bejegyzések leálltak, de a munka nem. Rengeteg  kilométert, ételt, italt lenyomtam, luxuséttermeket és utcai kajákat teszteltem, és sok finomságot meg is főztem. Fotóztam és videóztam. Úgyhogy a következő időszakban indiai farsúlyos bejegyzések jönnek!

Jöjjön a DOSA. A világ legjobb reggelije vagy akár anytime snackje, egyenesen Dél-Indiából. Sokaknak ebédre és vacsorára is tökéletesen megfelel, és ezen csoport büszke tagja vagyok én is. Ebben a cikkben csak a dosára, azaz a kenyérre/palacsintára/lepényre fókuszálunk. A kókusz csatni és az aloo sabji leírása pár napon belül jön!

dosa_teker.gif

Tovább

Spenót, Marha, Koriander

Kánikulára optimalizált, szénhidrátmentes, langyos, szaftos, húsos saláta, esetleg hívjuk egytálételnek. Mindettől még élvezni fogják, de nem veri le majd Önöket a fröccs- vagy a sör- vagy az aperolflowról. A munkán amúgy sincsenek nagyon rajta, nemde?

spenotesmarhaeskoriander2.jpg

Enyhén ázsiai is, de milyen is lenne, ha a zöld koriander frissességét és a lime élénk savait hívjuk kiszínezni a tányért?

Tovább

A tökéletes guacamole

Igen, nem létezik ennél jobb recept. Ha lesz, szólok. Amúgy érzik az igen és nem szóval egyszerre indító mondat felzaklató paradoxonának bizsergetését? Nem? Mindegy. Ez egyébként a naturális iskolát követő, gyümölcshangsúlyos irány, aminek azért rendesen szétrángatjuk az aromaportfólióját. Szélesvásznasítjuk. Kifeszítjük.

Fog kelleni:

- Két érett avokádó (már pöttyös, ujjal benyomható, de még nem rohadó) kikanalazva, összetörve

- Kis szál újhagyma aprítva

- Fél gerezd fokhagyma aprítva

- Egy negyed lime leve

- Egy+ evőkanál friss korianderlevél (maksz fagyasztott, rusztikóra hentelve)

- Egy darab (kb. 30g) san marzano paradicsom, hosszában negyedelve és tovább aprítva

- Frissen őrölt só, bors, chilitöret

Díszítéshez (itt): brokkolicsíra, articsóka,paradicsom, fűszer- és sótöret.

quacamole.jpg

Tovább

Zsenge spárga és hardcore curry

Nem sokan képesek arra, hogy a zsenge tavaszi spárgát vörösen izzó thai currybe tuszakolják, de én vagyok azon kevesek egyike, aki mégis. Ott az egyik spárga és a cukkini közt feszülő kis hidacska.. megvan? Igen, ott a képen.Mi jut eszükbe róla? Kérem írják meg kommentben. Nekem konkrétan egy film jelenete. A filmben szó volt egy titkos naplóról, meg egy megdönthetetlen nőről.. Azaz inkább lányról.

pas_sparga_thai_2.jpg

Tovább

Cannelloni, cső!

Szeretem a csöveket. Annak ellenére, hogy enyhén tripós vagyok. Inkább a lyukacsok zaklatnak fel. Szóval szeretem a csöveket. Abban folyik a vér, abból jön a víz, azon érkezik a gáz, azon csorog el, aminek mennie kell, meg hát a makaróni is cső. Csőpostán száguldott Grabowski, ha elfektetjük FIFO (first in first out), ha felállítjuk LIFO (last in first out), ha vékony, lesz benne konkáv meniszkusz, ha vastag, jön benne a metró. A cső kurva jó, egyik nézete karika, másik téglalap, egyszerre fallikus és vaginális, attól függően, hogy a palást külseje, vagy a belseje adja a primer funkciót. Gégecső, elektroncső, neoncső, csőgörény, petricső, ja nem az csésze, na mindegy. Meg hát persze Pí nélkül nincs cső, a pí pedig igazából a világegyetem genomja, ami a sejtautomaták falloszából a fraktálok méhébe kerül, és örök körforgásban-fejlõdésben tartja a világegyetem fizikai vetületét! Ha létezik Isten, akkor a Pí az! De a jobbkeze legalábbis biztosan! A Pí a fizika bibliája! Kört fakaszt a négyzetbõl! Gömböt a kockából! A Pí a kulcs az ajtóhoz, ami a modellezett világot összeköti a valóssal! Szóval a cső Isteni entitás, és az olaszok azt is kitalálták, hogyan kell megenni. Így. 

img_4965.JPG

Tovább

Leettük az Onyx csillagot az égről

Az étterem Magyar evolúció menüje

Amikor egy ikonikus étterem ikonikus séfje távozik, az emberben mindig van egy kis féltő aggodalom, esetleg előkárörvendés, személyiségtípustól függően. Márpedig Mészáros Ádám séf és Tóth Ágnes konyhafőnök pedig nem akárkiktől vették át a csillagot érő elitkifőzdét, hanem a Tudjukkiktől... Tőlük, akik a csillag ragyogását hátrahagyva, a kastélyból az agórára költöztek - de ez a cikk most nem róluk szól.

Az Onyx nem bíbelődik tételekből álló étlappal, esténként két menüsorból választhatunk, a Magyar evolúció, illetve a Chef menüből. Meglehetősen egyértelmű, illetve még inkább szabad mozgásteret engedő névválasztások. A Magyar evolúció a hagyományos ételeket - illetve méginkább összetevőket - emeli a fine dining szintjére, és az önbevallásuk szerint bemutatják a megújuló magyar konyha fogásait. A Chef menü már elborultabb, hatalmas játékteret kínál a szakácsnak, aki szezonális alapanyagokból egy nyolc tételt felvonultató sorral juttathatja a csillagokig a betérő vendégeket. Egy asztalnál mindenki ugyanazt a menüsort kell válassza. Ezek a megkötések pedig jelentős előnyöket biztosítanak a konyhának, továbbá az asztaltársaság kiszolgálása is tökéletes szinkronban marad. A vacsora után már megértettem, és elfogadtam ezt a szabályt - ez a biztonsági játék nem feltétlen a legjobb ómen.

Bár mindkét menüsor vonzó, a Magyar sort ettük végig, gondolván, hogy az ismert hazai ízek megfelelő alapot adnak a csillagig vezető út megértéséhez. Az étterem gyönyörű, minden fekete, és tükrös. Fekete és tükrös - és függönyös is. A pincérek elemi szinten reflektálnak a társaság rezgéseire, azonnal követik a stílust, és tűélesen belövik a megfelelő kommunikációt. A mi társaságunk is átment egy zavarodottság, műfinomkodás, lelazulás, megnyílás, szabad élvezet vonalon, a mi kis magyar evolúciónkon, és a reflexiók a pincérek részéről tökéletesek voltak. Nem siettettek semmit, nem tolakodtak, de mindig ott voltak. Le a kalappal. Ilyen szmút, kellemes kiszolgálásban az embernek a legritkább esetben van része. Rengeteg apró figyelmesség, hölgyeknek táskazsámoly, hajlított ezüst morzsalehúzó, mindenre van valami elegáns megoldás.

A leülés után egy jégben úszó akvárium betolásával antrézott a sommelier, pezsgőt kínálva. A sales nem tolakodó, de erős. Emberünk szuggesztív, úgy beszél az italról, mintha valami istenek lábán végigcsorgott manna lenne, és következmények nélküli szirénéneket élvezhetnénk büntetlenül egész este, az ő vezényletével. Sehol sincs ingyenebéd, a büntetlen élvezetnek vannak következményei, a számla formájában. A pezsgőt elfogadjuk, az egész menüsort végigkísérő borválogatást viszont nem kérjük. Olvasson tovább, rengeteg kép érkezik!

Tovább

Répák, sonka, tojás, kapri

Michelin-imitáció tálalással

Húsvét - highlife aranymetszés. Még sonka és tojás, de már egy kis kapribogyó, szarvasgomba, és kétségbeesett kísérlet arra, hogy a tányér ne legyen maszatos, amíg 10 perc alatt összerakom. Nagyon tetszenek ezek a fine-diningos tálalások, bár kétségtelenül erős az egymástól való nyúlás a konyhák és nemzetek között. A Bocuse d'or-on (szinte) mindenki tükörre pakolt, nagyot megy manapság a tányér síkjára merőleges karika, az odacsapott krémbe kanál hátuljával behúzott mélyedés is tartja magát, és a rozsdásan szétkent csík is állati menő még. Akárcsak a karikagyűrűknél, a jövőben egy régi ételfotót látva be lehet majd lőni a készítés idejét. Például az olajban kisütött spagetti az 2007, az indokolatlan csírahalmozás meg 2011. Vagy valami ilyesmi.

img_4883.JPG

Tovább

Mi a f@szt egyek 37 fokban?

Felspécizett salátát! A lényeg, hogy elkerüljük a tűzhelyet, és csakis hideg alapanyagokból, kés és vágódeszka kizárólagos támogatásával isteni ebédet és/vagy vacsorát csinálunk 3-10 perc alatt.

salata.jpg

Például a képen látható egységsugarú görög jellegű salátát felturbózhatjuk különböző hártyavékonyra szelt, és rusztikusra tépett sonkával. Megszórjuk friss bazsalikommal és korianderrel, kicsi tört chilivel, chiliszálakkal, de igazából akármivel. Mákkal mondjuk ne. Vagy de? Ne.

Dzadzi Tzatzikit enne, de emelné a szintet? Csak metéljen bele azonmód néhány préselt tengeri ezmegazkrudacskát (surimi), aztán falja fel igényesen, bőségesen.

Van egy kis jégsaláta, uborka, ilyesmik? Halmozzon rá füstölt lazac vagy tonhalszeleteket, voilá. Igen, olívaolaj!

Maradék tészta a hűtőben? Kikeverni kevés tartármártással, csemegubi karikákkal, újhagymával, hideg virslikarikákkal.

Főtt rizs? Ugyanúgy, mint a tésztával! Virsli helyett gépsonkacsíkok.

Vagy vegyen hűtött készételt és ne melegítse fel! Esetleg egy fagyi! Vagy jégkrém! És görögdinnye! Viceházmester jégkockákkal. Szendvics? Egy jó uborkás avalon koktél! Kocsonya! Miért nincs nyáron kocsonya??

Van más ötletük?

Magyarország tésztája!

Ennyi! Krumplis, túrós, cukkínis. Egy tepsiben. Hajrá Magyarország!

img_20160626_181239216.jpg

Úgy készül, ahogy az Önök lelke és szokásai adják! Egyharmad, egyharmad, egyharmad! Ha BRüsszelt EXIT-be kényszerítjük, tolom az egész receptet, de úgysem ér semmit a válogatott nélkül. No time to loose!

Amúgy a cukkíni is adott színt, de az egyik diszkontban leárazott volt a leveles fehérrépa, és beröffentettem vele a vizuált.

 

Jó étvágyat, és hajrá! 

süti beállítások módosítása