Prosztó, gonzó, gasztropornóposztok

ketzifintshy

Úhr Istn! Tényelg élve bedobják a rákot forró vízbe és sípol?

2015. június 17. - Ketzifintshy

Nem. Azaz nem mindig. Pontosabban körülbelül (milyen finom oximoron) egy éve volt szerencsém Keralában egy lakóhajótúrán néhány jól fejlett tarisznyarákot vennem. Ezt lepasszoltam a kapitány-szakács-takarító beosztásban dolgozó Úrnak, aki remek Curryt hegesztett belőlük. A képen a készterméket látjátok, és ha ez a kép nagyobb lenne, azaz több minden ráfért volna, akkor sem lenne rajta jobban beazonosítható objektum. Szóval arra gondoltam, hogy benézek a lakóhajón a konyha-szertár-személyzeti szálló multifunkciós helységbe, hogy összeszorult szívvel, de azért kíváncsian halljam a sípolást. Elsőre megörültem, mert a rákok még mozogtak egy fém vájlingban, azaz még nem történt meg AZ esemény. Viszont ahogy a zoomból visszavettem, és láttam a big picturet, sajnálattal konstatáltam, hogy a  vájling a gázon van, és finom kék láng fűti alulról. Szóval a sípolós verzió egyből nagyot ugrott a szememben. Pár másodpercig azzal a felháborodott gondolattal nyugtattam magam, hogy na én aztán ebből nem, ennél jobb ember vagyok, és akkor jó embernek éreztem magam, de aztán rájöttem, hogy dehogynem fogom megenni, és ettől meg rossz embernek éreztem magam. Aztán mikor rájöttem, hogy rossz embernek érzem magam, picit egyből jobb embernek éreztem magam, hiszen ha legalább rossz ember is vagyok, rosszul érzem magam tőle. De itt kiszálltam ebből a gyötrő önmarcangolásból. Elmondom a receptet oké? Nem láttam, hogyan készül, de olyan penge vagyok, hogy az ízéből reprodukálni tudom. Figyu:

3 jól fejlett tarisznyarákot feltesszük hideg vízben főni.

Ujjnyi gyömbérből, 2 fej hagymából, 5 gerezd fokhagymából, 3 paradicsomból elkészítjük a curryt. Kurkuma, koriandermag, római kömény, fekete mustármag, só bors kell még, és hosszában felezett chilipaprikákkal ízesítjük. Nem mondod, hogy van otthon garam masalád? Na, akkor szórjál bele.

Friss Curry leveleket is pirítunk a szószba. Szárítottat meg ne lássak a kezedben. A fagyasztott oké. Ja, és el ne felejtsetek egy fél friss kókuszt belereszelni a lábosba és lepirítani, különben a kaja nem lesz dél-indiai, csak indiai.

A megfőtt rákot célszerszámmal (Kalapács, asztalláb) igényesen feldaraboljuk a franszia konyha vonatkozó darabolási utasításainak teljes mellőzésével, majd páncélostúl, tüdőstül, stböstül beforgatjuk a currybe, és hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Miután az ízek összeértek, annyi chilit teszünk bele, hogy ne érezzük az ízeket. Megszórjuk friss korianderlevéllel, és szívogatva recsegtetve ropogtatva elszipókázzuk a rákpáncélokat. Ha szerencsénk van, nálunk landol egy mellső láb, ha nincs szerencsénk, megkapjuk a tüdőt, ami viszont szájba véve alienes ijesztgetésre késztethet.

Szerintem egyétek rizzsel, kevés az olyan curry, ami nem igazán jó sem naanal, sem chapatival, sem parathaval, sem kulchevel, sem baturaval, sem idlivel, sem dószával, sem uttapammal. Nebassz, hogy ennyi indiai kenyeret ismersz? De, igen. És még többet is. Úristen! És el is tudod készíteni őket? Khmm.. igen kicsim. Jaj de jó, és megosztod velem? Hát persze. Picit később. Azaz máskor. Lehet éppen legközelebb. De csak lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://ketzifintshy.blog.hu/api/trackback/id/tr677551084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Barbinek 2015.09.15. 10:38:20

Kurva yo a dumàd :) meg fogom fôzni, tarisznyaràkdùs vidéken élek

Ketzifintshy 2015.09.15. 11:51:42

@David Barbinek: Aztán óvatosan a pengeéles páncéllal, nem egy menzabiztos kaja! :)
süti beállítások módosítása