Prosztó, gonzó, gasztropornóposztok

Répák, sonka, tojás, kapri

Michelin-imitáció tálalással

2017. április 23. - Ketzifintshy

Húsvét - highlife aranymetszés. Még sonka és tojás, de már egy kis kapribogyó, szarvasgomba, és kétségbeesett kísérlet arra, hogy a tányér ne legyen maszatos, amíg 10 perc alatt összerakom. Nagyon tetszenek ezek a fine-diningos tálalások, bár kétségtelenül erős az egymástól való nyúlás a konyhák és nemzetek között. A Bocuse d'or-on (szinte) mindenki tükörre pakolt, nagyot megy manapság a tányér síkjára merőleges karika, az odacsapott krémbe kanál hátuljával behúzott mélyedés is tartja magát, és a rozsdásan szétkent csík is állati menő még. Akárcsak a karikagyűrűknél, a jövőben egy régi ételfotót látva be lehet majd lőni a készítés idejét. Például az olajban kisütött spagetti az 2007, az indokolatlan csírahalmozás meg 2011. Vagy valami ilyesmi.

img_4883.JPG

Találtam szép fehér- és sárgarépát zöldjével, és valami könnyűt szerettem volna enni. Rusztikusan felcsapkodtam, merész adag vajon, erős hővel dinszteltem. Kevés póré, egy gerezd fokhagyma is utánament. Sóztam, borsoztam. Zsíros tejszín és víz keverékével felöntöttem, beleszórtam egy fél marék bulgurt, továbbá a fehérrépa összes zöldjét. Forrás után takarékra vettem, amíg össze nem állt.

Melegen is jó volt, de hidegen, sonkába csavarva is nagyon működik.

Bevásárlólista: 1-1 csomó sárga- és fehérrépa, 50g póré aprítva, egy gerezd foghagyma, 30g vaj, 120g 30%-os tejszín, 1 dl víz, 20g bulgur, só, bors.

Tálaláshoz: sonkaszeletek, főtt tojás, majonéz, kapribogyó, só, bors, koktélparadicsom, szarvasgombaolaj, póré, salátalevélkék, krémes és sűrű balzsamecet, mustárszósz.

Dekoráció: Hosszúkás, vékony sonkaszelet egyik oldalába betöltöttem egy kanálka krémet, és felcsavartam úgy, hogy kellemes, sziromszerű gyűrődések maradjanak az egyik oldalán. Ebből kettő került a tányérra, egy alulra, a másik rézsútos harántirányban rátámasztva. A kis karikák szeletelt kapribogyók. a paradicsomnak a tetejét és az alját vágtam le, cifra salátadarabkával oldalba támasztottam. A tojást is csak lefejeztem, letalpaztam, nyomtam egy adag majonézt a tányérra, és a tojással lepecsételtem. abba beleszúrtam egy egész, négyrészt hasított kaprit. Erre csepegtettem négy csepp szarvasgombaolajat. Találunk még egy tojást, azt a póréhagyma megfelelő vágásával vettem körbe. A kis szelet pórénak is levágtam egy-egy szélét. A balzsamkrém spirálért elnézést kérek, nem illik oda. A sárga pöttyök előkészített mustárszósz. A végén daráltam kellő magasságból egy kis sót és borsot. Voilá, csinálják utánam!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ketzifintshy.blog.hu/api/trackback/id/tr8612447709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.