Nem sokan képesek arra, hogy a zsenge tavaszi spárgát vörösen izzó thai currybe tuszakolják, de én vagyok azon kevesek egyike, aki mégis. Ott az egyik spárga és a cukkini közt feszülő kis hidacska.. megvan? Igen, ott a képen.Mi jut eszükbe róla? Kérem írják meg kommentben. Nekem konkrétan egy film jelenete. A filmben szó volt egy titkos naplóról, meg egy megdönthetetlen nőről.. Azaz inkább lányról.
Ezeket kell megvenni hozzá, azaz legyenek meg, mielőtt nekiáll, de ha otthon már van, nem kell venni, de kérhet is például a szomszédtól, igazából a recept szempontjából nézve az is mellékes, ha történetesen a hozzávalókat egyszerűen csak összelopja. Vagy a pénzt hozzá. Vagy összelopja a pénzt hozzá, de másra költi, és az összetevőket is csak átveszi, nem megveszi. Aztán ha elkapják, tagadja le, de arra figyeljen, hogy azonnal legyen valaki, akire ráfogja! Nem baj, ha a száján lóg ki a spárga, a zsebei meredeznek a gombától! Tagadjon, és kenje másra! Na jó, ez nem egy politikusképző szakblog... nézzük miből élünk. Ehem.
50g olaj
1 kis fej hagyma
2 gerezd foghagyma
200 ml zsítros tejszín
3 ek ajvár
1 ek thai vörös currypaszta
1 zöld erőspaprika
250g gomba, negyedelve (igényes hasábokról beszélünk, nem barbár hentelésről)
250g zsenge spárgavirág, csak a felső fele.
250g salátacukkini
300g spagetti
só, bors, díszítésnek és könnyítésnek madársaláta
A feltüzelt olajon megfuttatjuk a hagymát és a felaprított zöldpaprikát. Beszórjuk a gombát és az aprított foghagymát. Közepesen erős lángon elkezdjük dinsztelni. Menet közben sózzuk, borsozzuk. Belemehet a három evőkanál ajvár és az egy evőkanál paszta. Kavargatjuk, míg a gomba töppedni nem kezd. Ekkor beborítjuk a spárga virágait és a karikázott cukkínit. Erős tűzön sisteregtetjuk. Majd felöntjük a tejszínnel, és közepes lángon a nekünk kedvező állagig rotyogtatjuk a spárgát és a cukkínit. Nagyjából egy időben váltanak ressről fogkeményre, onnan puhára, és végül bágyadtan és szottyadtan eleresztik minden tartásukat. Én a fogkemény utolsó fázisát komálom... csak úgy mondom.
Tésztával ugyanúgy jó, mint rizstésztával vagy rizzsel. Nincs ajvár és thai curry? Sebaj, én egy sima tejszínes dologra gondoltam, de megláttam a hűtőben az üveget és a currypasztát.... És hát belekívántam.
Mondtam már, hogy bármit megtehetnek a konyhában? Hogy ne fogják a recepteket olyan görcsösen? Hogy főzzenek flowban? Mert akkor most mondom.