Prosztó, gonzó, gasztropornóposztok

ketzifintshy

Ha hú, de enne egy brassóit, próbálkozzon meg ezzel!

2015. október 07. - Ketzifintshy

brassoi.JPG

Ahogy az énnálam lenni szokott, ez bizony nem az eredeti recept, cserébe viszont jobbat nemigen tudok. Az én szám nem az Önök szája, továbbá ízlésről vitázni régi román szokás,  ekképp ez most még csak egy recept a sok közül. Ám ha Ön ezt ilyenformán elkészíti, jó eséllyel rá fog kapni.

 Két főre:

 30 dkg sertéskaraj, vékony csíkokra metélve

1 csapott kanál kacsazsír

1 kis fej hagyma felaprítva

1 szál újhagyma

1 gerezd fokhagyma vékonyan karikázva

fél darab kockázott TV vagy lecsópaprika

1 bő ek. édes chili szósz

1 tk. majoranna

1 tk. Bors

1 kk. só, vagy ízlés szerint

1 kk. pirospaprika

fél kiló pucolt, kockázott krumpli

olaj a sütéshez

A krumplit majdnem puhára főzzük sós vízben, de nem kezdhet el szétmállani, válasszanak főzni való fajtát. Szűrjék le, és hideg vízzel fojtsák el a további puhulást. Hevítsenek bő olajat, és a főtt, már nem vizes krumplikockákat süssék sárgás-aranybarnára. A sütés első pár percében ne nagyon mozgassák, hadd kérgesedjenek meg, így majd nem esnek szét. Ha kész van, szűrjék le, tegyék félre. Esetleg süssék párhuzamosan a ragu készülésével.

A kacsazsírt felolvasztjuk egy inkább széleske lábosban, vagy serpenyőben. A hagymát és a kockázott TV paprikát dinsztelgessük benne közepes lángon. Sózzuk is meg közben. Emeljük meg a lángot, amikor a hagyma már puha-üveges, és szórjuk rá a húst, állandó kevergetéssel fehérítsük le. Szórjuk rá a borsot, a majorannát és a pirospaprikát. Vegyük vissza a lángot, és bizsergessük pár percig. Tegyük bele az édes chili szószt. E helyett használhatunk paradicsompürét, de akkor elveszítünk pár karakterformáló jegyet. Amikor szépen összerotyogott, forgassuk bele a megsült krumplit, adjuk meg az esélyt minden egyes kockának, hogy körbevonja a ragu. Lángról levételt követően szórjuk meg a szál felkarikázott újhagymával.

Készen van. A kívül ropogós, belül krémes krumpli magára húzza a fokhagymás, pikáns, kissé édeskés ragut, ami a borsnak köszönhetően bizsergést is hagy maga után. Ez a verzió nem száraz, de nem is tocsog, nem recseg, nem is folyik, nem válik szét a köret a ragutól, de nem is olvad szét benne. Olyan se nem kicsi, se nem nagy. Nem akar több lenni annál ami, de azért zsivány, játékos és igazán finom.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ketzifintshy.blog.hu/api/trackback/id/tr87925056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feribácsi650427 2015.10.08. 04:10:27

Hogy lett a kacsazsírból libazsír?

Ketzifintshy 2015.10.08. 06:23:48

Simãn, egyszerűen elcssztem a leírást. Kacsával készült.

csigafrédi 2015.10.08. 11:35:01

Kínai brassói. Nagyon guszta! Én reszelnék a krumplira szerecsendiót.

Dacia Dubstep 2015.10.08. 11:46:44

csirke felső-combot kifilézem és csíkokra vágom. aki nem kultiválja a malacot de unalmas neki a mellfilé ,próbálja ki. egyébiránt a brassói csak jó lehet

Ketzifintshy 2015.10.08. 11:54:54

@csigafrédi: Igen, ez az ázsiai vonal egyszerűen nem hagy engem magamra, soha, sehol.. Szerecsendió. Mmm. MMMHMMmmmm... Elfér benne, annyi szent!

motoroskonyhaja 2015.10.08. 15:32:30

Nem rossz, de sertéskarajból készíteni brassóit? Így nagyon száraz lesz, az összes próbálkozással/szaftosítással együtt ;) Szaftosabb, zsírosabb hússal készül a brassói, nem egy katánkóró karajból! ;)

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2015.10.08. 16:28:52

Én teljesen másképp készítem. Ízlés dolga.

motoroskonyhaja 2015.10.08. 22:21:40

Eredetileg malacfarokból készült, én pl. mindig ragaszkodom ehhez, ezért is volt furcsa a karaj használata. Egy ilyen száraz húst használni egy brassóihoz, háááááát........

Ketzifintshy 2015.10.09. 10:14:39

@motoroskonyhaja: Ezt a malackfarkos verziót már hallottam, hát, volt vele munka az biztos :)

motoroskonyhaja 2015.10.09. 18:59:38

@Ketzifintshy: A készítésnél nem volt vele munka, annál inkább az evésnél a csont-darabokkal :) Gyönyörű omlós lesz a hús a végére -akár villával is vágható- de a csontok azért csak csontok maradnak, mint egy húslevesben pl. a csirkenyak. Az is nagyon finom, de az evése.... :)
Amúgy tetszik a poszt, a blog és az önirónia is! ;)
süti beállítások módosítása