Prosztó, gonzó, gasztropornóposztok

ketzifintshy

Békebeli uborkasaláta

Nagymama ízét visszahozni jó lesz, nem kell félnetek.

2015. június 04. - Ketzifintshy

Békebeli.. Balettozó porcelántáncos a vékony, tejesen tört fényű üvegbordákból hengerre formázott vitrinben. Alatta porral szürkített, parányi hímzett terítő. Nézem a sezlonyról, szemben rekamié. Rápaskolok, és mamalakásszagú puha varázsfelhő emelkedik és oszlik szét.. Nagymamám Ketzifintshy uborkasalátát csinált anno. Annyit ettem belőle húsz év alatt, hogy az ízét reprodukálni bírom. Bár nem tudom pontosan, mi az a békebeli, nekem valami ilyesmit jelent.

Uborka. Kígyó vagy fürtős? Well. Elsősorban legyen friss, roppanó, zamatos, nem túl vaskos. Alapvetően az uborka minősége fontosabb, mint a fajtája. Ha a minőség kiváló, döntsünk a fürtös mellett. Leginkább azért, mert ehhez csak idényben jutunk. Hámozva, vagy héjastul? Amennyiben a héj keserű, hámozzuk. Amennyiben nem, vétek leszedni. A szeletek inkább vékonyak mint vastagok, de nem túl vékonyak. És bár a végére az uborkának puhának kell lennie, nem szottyosnak és elfolyónak. Fél-egy mm körüli értékről beszélünk.

Egy viszonylag méretes tálba - ami lehetőleg széles is - belemetéltem az uborkát (itt: hámozatlan kígyó, fél kg.). Négy gerezd fokhagymát vékonyra szeltem, beleforgattam. Besózom, de nem minden mindegy alapon, ugyanis az uborkát nem fogjuk kinyomkodni. Az alaplevet a sós uborkalé adja. Tehát a sóssággal nem csúszhatunk el. Állva hagyjuk tíz-tizenöt percig. Ruganyos, izzadt karikáink vannak, cseppet sem eshetnek össze, pláne nem szét. Elkészítjük az alaplevet. 1 deci vízből és egy kanál cukorból vékony szirupot főzünk. Azaz inkább csak cukros víz ez. Bár nem sok konyha van a magyaron kívül, amelyik édesíti a savanyúsgokat-salátákat, én jellemzően még a kesernyésség ellenpontozásánál is túlmegyek. Az édes esetünkben alapíz. Elsőre azért ne cukrozzuk túl a levet, a legvégén még a szánkhoz húzhatjuk az ízeket. Óriási kalóriamentést hajthatunk végre folyékony édesítőszer használatával, és akkor forralni sem kell. Szentségtörés és szarabb lesz a salátánk? Igen. De még mindig piszokjó, és minimális szénhidráttartalmú. Szóval diétázók, bátran használjatok édesítőt cukor helyett. A pötyiket egy negyed deci vízben felforralhatjátok tíz másodperc alatt a mikróban.

Szóval uborka megvan, cukrosvíz megvan. az ecetet (itt kb. 30 ml) és az édesített vizet összeöntöm. Ráöntöm az uborkára és elkeverem. Ilyenkor már egy viszonyleg ecetes, sós, édes salátánk van, ami önmagában túl van ízesítve. Ugyanis ez eleve tejfölösnek készül. Óvakodjunk azoktól, akik zöld uborkasalátára tesznek egy kanál tejfölt, tejfölös uborkasaláta címén.. De legalábbis elnézően mosolyogjunk. És itt jön a lényeg. A jó zsíros tejföl. Amiből nem használhatunk túl sokat, mert megöli a salátát. Viszont a végállapot krémessége egy gyengébb naptejével kell vetekedjen. Azaz, ha mindent jól csináltunk, a kevés sós uborkalé, az ecet és a cukros víz pont olyan kevés a salátán, hogy pár kanál tejföllel is elérjük a krémességet. Ha túl sok a lé az uborkán, inkább itt öntsünk le belőle, de vérezzen közben a szívünk a sóval kikönnyeztetett friss uborkaléért. Az adott mennyiséghez én két deci zsíros tejfölt használtam, de ezt is úgy, hogy a tejfölbe mély lyukat formáztam, és két napig öntögettem le a levet a tejfölről, és a végére egy tömör tejfölkrémem lett. Ez a saláta jól bírja az utólagos ízesítést, amikor habosan belekevertük a tejfölt, adhatunk még neki sót, cukrot, de akár ecetet is. Viszont kivenni nem tudunk belőle, és a krémesség és ízsűrűség miatt leönteni sem érdemes róla. Szóval óvatosan az elején. Égy friss, savas, cukros, sós, fokhagymával színezett salátánk lesz. Az én nagymamámé ilyen.

Állni mindenképp hagyjuk, minimum 1-2 órát, jól hűtsük be. Igény szerint a tetejére kerülhet bors, fimom szemcséjű pirospaprika, rusztikusabb chili töret, vagy vékonyra karikázott erős zöldpaprika. Sokféle magyaros ételt remekül támogat, legyen az rántotthús, paprikáskrumpli, csirkepörkölt. Én köretnek is bátran javaslom egy könnyű nyári ebédnél.

A kép fejjel lefele van, vagy sem?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ketzifintshy.blog.hu/api/trackback/id/tr737517042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dansun 2015.06.04. 13:12:31

...mink félénk, az öregnénék egy leheletnyi pirospaprika mellett pindurira aprított (nem nyomóval) foghagymát is hintenek a tetejébe. Na, az már finom hetési.

Ketzifintshy 2015.06.04. 17:51:11

@dansun: Az már biztos is! Itt már az alaplébe be van vágva vékony szeletben, de semmiképp sem nyomóval!
süti beállítások módosítása