A kínai konyhákból megismert tavaszi tekercs európai tekercsegyeduralmát pár éve megtörte a nyári verzó, az egyre nyíló vietnámi konyhák kínálatából. Az egész ízvilág teljesen eltér az áltatunk megszokottól, a textúrák nemkülönben.. Viszont a tunkolás, mártogatás iránti vonzalom ezzel a remek (elő)étellel igazán jól kielégíthető.
Többszáz (500-900) forintért adnak két félbevágott tekercset a vietnámi büfékben, ennek töredékéből mi is előállíthatjuk otthon. Mindezt úgy, hogy van néhány húzós tétel, amit nem úszunk meg. Ilyen a rizslap, és a hoisin szósz, mindkettő ezer forint körül van normál kiszerelés esetén. Ezen kívül filléres összetevőkkel tömhetjük meg tekercseinket, illetve tetszés szerint áldozhatunk rákra, hátszínre, spéci friss zöldségekre.
A képen szereplő tekercsekhez kell:
- 15 db (négyzetes) rizslap - a kerek is jó, csak nehezebb tölteni.
- 150 g rizs cérnametélt (vermicelli)
- 250 g surimi (szegíny ember préselt homárollója - igazából ízletes tengeri hulladékrudak)
- 100 - 100 g nyers répa, póré, uborka, vékonyra hentelve
- 50 g mungóbabcsíra
- korianderzöld
Kerülhet bele csíkozott sonka, csirkemell, rákfarok, thai bazsalikom, menta, akármi, bármi, igen, még az is.
szósz:
100 g hoisin szósz
20 g víz
20 g füstölt szezámolaj
20 g szójaolaj
karikázott chili és fokhagyma
A szósz összetevőit összekeverjük. (minimálisan hoisin szósz és ötödannyi víz elegye, de nekem így kerek az íze). A tölteléknek valót csíkozzuk. A rizs vermicellit leöntjük lobogó vízzel, és odakészítjük a tekercselő munkaállomáshoz.
Egy rizslapnál szélesebb fenekű tálba vagy serpenyőbe igen meleg vizet teszünk. Belemártunk egy rizslapot, és 20-40 másodpercig, azaz amíg teljesen meg nem puhul, benntartjuk. Kivesszük, kiterítjük, és vigyázunk, hogy ne tapadjon össze.
A kiterített, puha rizslapra egy adag rizs cérnametéltet halmozunk rá egy csíkban, és melléhalmozzuk a töltelékeket. Szorosan visszahajtjuk, és feltekerjük. Kettévágjuk.
Tálra tesszük őket, és vigyázunk, hogy gyorsabban gyártsuk, mint ahogy esszük. Utána nekiesünk, tunkolunk, és tömjük befele. De ne felejtsék, bármit tehetnek bele. Az Ön fantáziájának csak az Ön fantáziája szab határt.
Pfuj, de gusztustalan sárga ez a kép, bocsánat.