Kánikulára optimalizált, szénhidrátmentes, langyos, szaftos, húsos saláta, esetleg hívjuk egytálételnek. Mindettől még élvezni fogják, de nem veri le majd Önöket a fröccs- vagy a sör- vagy az aperolflowról. A munkán amúgy sincsenek nagyon rajta, nemde?
Enyhén ázsiai is, de milyen is lenne, ha a zöld koriander frissességét és a lime élénk savait hívjuk kiszínezni a tányért?
50 g olaj vagy vaj (ázsiai kajához nem megy az olíva, de nálam az volt kézközelben)
200 g darált marha, zsírmentesen
200 ml tejszín (30%)
2 gerezd fokhagyma, vékonyra szelve
2 szál újhagyma felaprítva
100 g koktélparadicsom, cikkekre vágva
100 g bébispenót
1 marék korianderlelél, levelekre bontva de tovább nem aprítjuk
fél lime leve
chilitöret, só, bors
egy kis víz vagy az sem
A felforrósított olajon vagy vajon megfuttatjuk a marhát, lefehérítjük. Sót, chilit és borsot őrlünk rá. Mikor kifehéredett, rádobjuk a fokhagymát a hagymát és a koriandert is. Átforgatjuk. Felöntjük a tejszínnel, kis vízzel, és mérsékelt tűzön bizseregtetjük. Egy fél lime levét belefacsarjuk. Amikor a hús már a szánknak kellő keménységet illetve puhaságot mutatja, belemehet a paradicsom, és rá két percre a spenótlevelek. A spenótot már csak annyira forgassuk át, hogy beleomoljon, elveszítse tartását, de ne főzzük szottyosra. Ez olyan fél perc lehet.
Mehet a tányérra, és komótosan megeszegetjük, mintha mi sem történt volna, mert ma mi sem történik. A létvágy és az étvágy kissé visszahúzódik a hőségben. A forróság felperzseli a világ szövetét, és ma nem festünk rá sok mindent, esetleg bágyadt mosolyt, némi napszúrássá éppen nem konvertálódó félrészegséget, néhány üdítő csobbanást. Hétköznap van? Hát, én még hétvégén főztem és írtam ezt a cikket, ezért van némi hétvégi hangulata. Az index.hu jobb eséllyel teszi ki a cikket hétköznap, mert Önök akkor jobban és többet görgőznek, hála a munkáltató által biztosított munkaeszközöknek és a céges internetnek.