Ez itt a kísérleti ételek sorozat nyitóepizódja. Eleinte vadulni nem fogunk, de azért kiesik majd a kanál egy-két kézből. Ebben az alanyban a Keralát idéző friss Karilevél (na jó, fagyasztott - de legalább én fagyasztottam), az Ámerikát nyúló mogyoróvaj, a szezonális spárga, és vietnámi, továbbá egyéb maradvány-távol-keleti ízek találkoznak össze, mint például a Hoisin szósz, a szezámolaj és a shiitake gomba. Nem bonyolult, kellemes, arányos eredmény.
A hús:
40 dkg szépséges húsmarhahátszín, vékonyan szeletelve
2 ek. Hoisin szósz
2 ek. füstölt szezámolaj
2 ek. szójaszósz
1 ek. édes chili szósz
1 kk. szezámmag
pár tekerés bors
1 tk. só
Ezeket összekeverjük, és legalább egy napig érleljük.
A spárga curry:
500 g zsenge zöldspárga
150 g öregkrumpli
50 g olívaolaj
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
15 db Currylevél
1 ek. mogyoróvaj
pár tekerés bors
só
Az olajon megfuttatjuk a kockázott hagymát, kockázott krumplit, fokhagymát, a darabolt spárgát és a karileveleket. Sózzuk, borsozzuk. Belemegy a mogyoróvaj. 2 dl víz hozzáadása után kis lángon, fedő alatt puhára főzzük. Selymesre turmixoljuk.
Hirtelen, forró nagyméretű serpenyőn vagy grillen átsütjük a hátszínt, páccal együtt. Pár perc az egész. Keverhetjük is bele a selymes Currynkbe.
Köret:
50 g shiitake gomba
50 g spárgafej (kimentjük a fél kilóból)
100 g basmati rizs
10 g indián fekete rizs
só, bors, citromlé, szezámolaj
A 10 g fekete rizst leforrázzuk, és állni hagyjuk fél órát. Utána a 100g basmati rizst, és a beáztatott rizst 200g vízben kis sóval puhára főzzük, pároljuk.
A shiitake gombát és a spárgafejeket felhevített serpenyőn szárazon megkaparjuk, pár csepp szezámolajjal, sóval, borssal, néhány csepp citromlével áthevítjük, de mindenképp roppanósra hagyjuk a spárgát.
Elsőre furcsa, de stabil együttállás. A Karilevél-mogyoróvaj-spárga jó aránya egészen kellemesen új élmény, de egyáltalán nem feltűnő. A marha-spárga testvériség jól tetten érhető, a dél-keleti ízek is jól megvannak egymással. A spárga egyáltalán nincs agyonnyomva, ebben közrejátszik, hogy semleges krumplival adtunk neki testet, és nem húztuk túl a mogyoróvajat sem.
Bele kell húzni, mert körülbelül végtelen olyan étel van, amit még senki nem főzött meg előttünk a világon.