Prosztó, gonzó, gasztropornóposztok

ketzifintshy

K1ASN31 - kísérleti étel

2016. május 12. - Ketzifintshy

Ez itt a kísérleti ételek sorozat nyitóepizódja. Eleinte vadulni nem fogunk, de azért kiesik majd a kanál egy-két kézből. Ebben az alanyban a Keralát idéző friss Karilevél (na jó, fagyasztott - de legalább én fagyasztottam), az Ámerikát nyúló mogyoróvaj, a szezonális spárga, és vietnámi, továbbá egyéb maradvány-távol-keleti ízek találkoznak össze, mint például a Hoisin szósz, a szezámolaj és a shiitake gomba. Nem bonyolult, kellemes, arányos eredmény. 

curry.jpg

A hús:

40 dkg szépséges húsmarhahátszín, vékonyan szeletelve

2 ek. Hoisin szósz

2 ek. füstölt szezámolaj

2 ek. szójaszósz

1 ek. édes chili szósz

1 kk. szezámmag

pár tekerés bors

1 tk. só

Ezeket összekeverjük, és legalább egy napig érleljük.

 

A spárga curry:

500 g zsenge zöldspárga

150 g öregkrumpli

50 g olívaolaj

1 közepes fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

15 db Currylevél

1 ek. mogyoróvaj

pár tekerés bors

Az olajon megfuttatjuk a kockázott hagymát, kockázott krumplit, fokhagymát, a darabolt spárgát és a karileveleket. Sózzuk, borsozzuk. Belemegy a mogyoróvaj. 2 dl víz hozzáadása után kis lángon, fedő alatt puhára főzzük. Selymesre turmixoljuk.

Hirtelen, forró nagyméretű serpenyőn vagy grillen átsütjük a hátszínt, páccal együtt. Pár perc az egész. Keverhetjük is bele a selymes Currynkbe.

Köret:

50 g shiitake gomba

50 g spárgafej (kimentjük a fél kilóból)

100 g basmati rizs

10 g indián fekete rizs

só, bors, citromlé, szezámolaj

A 10 g fekete rizst leforrázzuk, és állni hagyjuk fél órát. Utána a 100g basmati rizst, és a beáztatott rizst 200g vízben kis sóval puhára főzzük, pároljuk.

A shiitake gombát és a spárgafejeket felhevített serpenyőn szárazon megkaparjuk, pár csepp szezámolajjal, sóval, borssal, néhány csepp citromlével áthevítjük, de mindenképp roppanósra hagyjuk a spárgát.

curry3.jpg

Elsőre furcsa, de stabil együttállás. A Karilevél-mogyoróvaj-spárga jó aránya egészen kellemesen új élmény, de egyáltalán nem feltűnő. A marha-spárga testvériség jól tetten érhető, a dél-keleti ízek is jól megvannak egymással. A spárga egyáltalán nincs agyonnyomva, ebben közrejátszik, hogy semleges krumplival adtunk neki testet, és nem húztuk túl a mogyoróvajat sem.

Bele kell húzni, mert körülbelül végtelen olyan étel van, amit még senki nem főzött meg előttünk a világon.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ketzifintshy.blog.hu/api/trackback/id/tr548712410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása