Prosztó, gonzó, gasztropornóposztok

ketzifintshy

Laksa, a maláj orális gyönyör

2016. május 06. - Ketzifintshy

A CNN travel véleménye alapján ez a világ hetedik legfinomabb étele. bár a 35000 ember bevonásával később készített felmérés szerint csak a huszonhatodik. Mindegy, kiköpni nem fogják. Nagyon nem. A hozzávalókat (a só és a csirkehús kivételével) nem kapják meg a szomszéd CBA ABC-ben, a beszerzés körülményes. Én ugyan tudom, hogy simán megéri a kitérőt, de nem fogom meggyőzni Önöket szóban. Segítségül hívom inkább a képeket.

laksa4.jpg

Hát ezzel a képpel sem nyerek fotóversenyt, de ne szörnyülködjenek, a többit még nem is látták. Majd fogják. Na jó, itt van még egy kép, még az elején.

laksa1.jpg

Szép sárga. Mindegy.

A currypasztát előállítjuk otthon, mert úgy jobban magunkénak érezzük. Kell bele:

1 marék mogyoró, 1 marék forróvízbe beáztatott szárított rák, 1 marék friss kurkumagyökér, 2 fej ázsiai mogyoróhagyma, 5 gerezd fokhagyma, fél marék galangagyökér, két szál friss aprított citromfű, 2 evőkanál szezámolaj, friss ázsiai piros chili, erősségi szint szerinti mennyiségben. Aki bátor, legyen annak fél marék. Hát, nem úgy kezdődik, mint egy paprikáskrumpli, de legalább pont annyira másmilyen. Ezeket leturmixoljuk, krémes állagig hajszoljuk a gépben, botmixerrel, turmixban, bárhogy. Kis olajjal lazítunk rajta, ha nagyon nem akar pasztásodni.

Ezen kívül kell még:

1 liter kókusztej

1 liter víz

60dkg csirkemellfilé

50g szárított illatos gomba, forró vízben visszaadva az életet neki

még két szál citromfű

3 lime

még chili

nagy csokor korianderzöld

400g tofu

2 tojás

rizstészta vagy udontészta, rizstésztából (száraz) 200g, udonból (nem száraz) 400g. Ezeket előfőzzük.

Fejenként 6+ db szép méretes rák. Lehet fagyasztott, csak sütés előtt engedjen ki.

két-három marék mogyoró

4 szál újhagyma, vagy egy szép póré

két marék babcsíra

Kissé lepirítjuk egy nagy lábosban a pasztánkat, rádobjuk a csíkozott csirkemellet, és az előre beáztatott, felvágott ázsiai illatos gombát. Ha van friss, örvendezzenek vala néki. Felöntjük a kókusztejjel, hígíthatjuk vízzel (én kókusztej-víz 1-1 arányát javaslom), sózzuk borsozzuk. Belemegy két szál háromba vágott ázsiai citromfű. Abból egyébként isteni teát is lehet főzni, tegyenek egy próbát, de majd máskor, most figyeljenek ide. Főzzék ezt így 30 percig az első bugyogástól, amolyan se nem kicsi, se nem nagy lángon.

A tofut csíkozzuk, tojásba forgatjuk és körbepiríthuk. A rákot kis vajon vagy olajon hirtelen megsütjük. A rizstésztát vagy udontésztát előfőzzük. A chilit felvágjuk, ahogy a póré- vagy újhagymát is. Rusztikusra törünk egy kis mogyorót. Felzaklatóan kaotikusra metéljük a friss korianderleveleket.tofu.jpg

És akkor elkezdjük építeni a tányért.halmozzanak középre tésztát, öntsék fel lével, adjanak mellé a csirkéből és a gombából, hanyagul támasszanak rá egy hasáb sült tofut, ízlésesen és tömegesen szórják meg rákkal, és utána elnagyolt mozdulatokkal hintsék meg a további kiegészítőkkel, ahogy csak a pillanat megkívánja. Vagy ahogy Önök.

laksa2.jpg

Hát igen, levesnek azért durva. Ne csináljanak főételt utána, inkább ebből készüljenek fejenként két főre. Borajánlatunk nincsen, nem mintha szokott volna lenni, de ezek a szájba tehető ázsiai tüzijátékok, ezek az ehető csípős szivárványok bármiféle társat, kísérőt lelöknek az asztalról. Amíg esszük, átveszik fölöttünk a hatalmat. Nincs mivel balanszolni őket, kiemelni ezt-azt, ellenpontozni. Ezek olyan paradox komplexitások, amik önmagukat pontozzák ellen. Imádni fogják. Elképesztő egy kaja. Elmondok egy imát, hogy legyen kedvük,erejük, idejük és pénzük bevásárolni, és elkészíteni.

laksa3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ketzifintshy.blog.hu/api/trackback/id/tr758692466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása