Prosztó, gonzó, gasztropornóposztok

ketzifintshy

3 mangó, amit enned kell, mielőtt meghalsz

2015. június 23. - Ketzifintshy

A mangókat az alájuk rakott dollárokkal azonosítottam. Egy Chennai miniszupermarketből származnak. A kockázott mangók mellé tettem a héjukból egy darabot, hogy komolyabbnak, tudományosabbnak, hitelesebbnek, többrétűbbnek és alaposabbnak hasson ez a prosztó gonzógasztrópornó poszt.

mangokep1.jpg

1USD jelzés - Mango Bangenapally, ára: 55 rúpia/kg

Egy 33 dekás, világos bőrű tétellel indulunk, a Mango Bangenapallyval. Héja sárgás, néhol zöldes, narancsos-szürkés, és a felszíne sima. Hámozásnál már ólálkodnak a kókuszos illatok. A héj közelében a szín narancsos, belül feltűnő sárga. Darabolni rémes. Hát ez nem magvaváló vagy miazisten, mi volt az, mama, hogy mondtad, az Isten nyugosztaljon. Az értékes hús majdnem fele a magon marad, késsel nem, maximum szopogatással juthatunk magasabb hatásfokhoz. Első falat. Fogak nem kellenek. Talán nyelv sem, csak egy kis idő. De mohó vagyok, és a lágy seholsemvolt rostokat felfeszítem a szájpadlásomra. Sűrű tejfölös textúra. Érzed a kompresszált napot. Az édes kókusz és a mangó telített íze kitölti a szájat. A túlérés alsó határán vagyunk. Nyomokban sincs a mangóra néha jellemző, rácsszerkezetű, enyhén édes-dohos mellékíz. Hosszú leszállópálya, szemernyi fanyarság, citrosfélék sehol. Óriási, fényes, intenzív ízek, de nem harsány. Erősen ajánlott. 91/100

5 USD jelzés - Mango Sindhura, ára: 45 rs/kg

Pirosalma kamuflázs ruhában próbál menekülni a kistestű, 15 dekás darab, de a kés alá kerül. Kis ravasz. Pucolása, darabolása továbbra is szomorkás tevékenység, az ember szíve vérzik a mag megejtő ragaszkodása miatt. Meg a sok maradék miatt. Ennek a gyümölcsnek a színe narancsos-sárgadinnyés, mondhatni papayaszín. Első falatra azt mondanám, hogy ez a mangók kurvája, kapásból ráfordul a cukorlöket a receptorokra, de a napfényt nem látom. Elvakít a sugarhigh első flashe. Mosolyra fakasztó, édes, és itt beleképzelhetünk némi citromot. A fogak itt sem törnek, de kis gyakorlással a szétkenődés előtt akár haraphatunk is belőle, mutatóba. Nini, a vége picit lisztes. A nyelven marad 1 mikronréteg vásás, fájdalom nélküli horzsolás. Szárít. Gyorsan jön, gyorsan megy. Van benne a tengerek sós fuvallatából, de inkább csak a talajból felvett tájjellegű jegyek játéka, semmint konkrét íz. Ez a mangó egyszerű, hatásos, édes, és kicsit talán játékos is, azaz inkább játékos akar lenni. Majdnem sikerült neki. 78/100

10 USD jelzés - Mango Alphanso, ára: 75 rs/kg

A mangók zászlóshajója következik, legalábbis ár alapján, ebből a hármasfogatból. Egy kiló majd 300 forint. Ez egy húsz dekás darab, bőre barackszínű-szerű, abból is a sárgás vonal, esetleg szembevakuzás után szemügyre vett jonatánalma, vagy betépve pár másodpercig szentül hihetjük hogy vilmoskörte, besavazva sárga fraktálmintaegység, ami körénk nyílik. Bontása a szokásos: pucolsz, húst leválasztasz, sírsz. Húsa narancssárga, a mag felé halványul. Testes íze van, stabilan édes, harcol a receptoron maradásért. És nyer. Tömör Mangó, banános és dinnyés középidő, végül kifejezett citromos feloldozás. Hmm.. Izgalmas, összetett, komoly mangó. Ezen kicsit érezni Indiát, érdekes, most villant egy kis uborka is. Finom, szeretem. 88/100

mangokep2.jpg

A kósta után érzek egy kis émelygést. A sugarrush és a telítettség paradox szimbiózisának áldozata lettem. Azt hiszem, teszek egy fürge sétát szundikálva, vagy álmodok egy kiadós kardiót. Szerintem az a biblikus alma az mangó volt, de nem akarom, hogy hétköznapi almaíz megszokássá züllése blaszfémiába taszítson. Itt Indiában a mangó a paraszt, és az alma a király a gyümölcsök sakktábláján. Ettől fogva feltételezem, hogy igazat mond az, aki azt állítja, hogy a biblia teremtéskönyvének kapcsolódó fejezetét Ázsiában vetették papírra először. Vagy talán az alma hétköznapisága indokolta a kiemelt szerepet? Vagy a Biblia inkább az alma exkluzivitásával mémesítette tovább a vonatkozó fejezetet? Azt hiszem a helyes válasz az eredet felé mutat.

A bejegyzés trackback címe:

https://ketzifintshy.blog.hu/api/trackback/id/tr677567602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2015.06.24. 12:15:41

Ez azért pofátlanság. Én itt Magyarországon csak a középső verzióval találkozom:(, erre kiderül, hogy többféle is van (ami egyébként nyilvánvaló, hiszen almából is egymillió fajta van, de istenuccse soha eszembe nem jutott, hogy van más mangó is). Szóval ez itt most az irigykedés helye, ezt szeretném egyértelműsíteni, mert amúgy imádom.

Ketzifintshy 2015.06.24. 12:25:02

@Kyria: Ha esetleg tudsz segíteni abban, hogy Magyarországon hol lehet éretten (vagy legalább olyan állapotban, ami be fog érni) venni, azt nagyon megköszönném. Én itthon a mangópüré konzerveket használom, mert a mangó vásárlásánál itthon eddig mindig elhasaltam.

Kyria 2015.06.24. 12:42:41

@Ketzifintshy: nagyon mosolyogtam...mert bizony én is jó párszor mangónak látszó citromba haraptam, avagy a mag körüli barnás foltokat szemléltem (meglehetős szomorúsággal).
Nos: én az Aldiban szoktam vásárolni, hosszas és értőnek tűnő, de leginkább reménykedő válogatás után. Általában kemény darabot választok, amelyen azért már előfordul egy kis pirosas szín is és ha egy kis szár is maradt rajta, akkor reménykedésem tetőfokára hág. Hazaszállítás után landol a konyhaablakban, hogy érje a fény, majd 2-3 nap szemlélgetés után az esetek túlnyomó részében elérkezik a felvágás ideje. Ha esetleg sikerül eltalálni az optimális szintet - ami számomra tartalmaz még egy kis fanyarságot az egyébként "a trópusok édes íze"-nek aposztrofált gyümölcsben - akkor elégedetten, boldogan, mintegy kegyelmi állapotban elfogyasztom. Ha ellenben pofára esek, nos akkor is elfogyasztom, de összehasonlíthatatlanul kevésbé lelkesen.
(Az őszinteség kedvéért: a pofára esések száma nagyobb:(.)

Ketzifintshy 2015.06.24. 13:02:23

@Kyria: Akkor hamarosan bemegyek egy aldiba, és teszek egy próbát. Picit félek. Bátorság, remény, cselekedet!

haziur 2015.06.26. 19:59:15

Vegyen mellé banánt és bástyázza körbe velük a mangót. A banánból kipárolgó metántól jól megérik.
süti beállítások módosítása