Prosztó, gonzó, gasztropornóposztok

ketzifintshy

Hatvankilenc ízű ázsiai saláta

2015. június 19. - Ketzifintshy

Ez egy gyönyörű, fúziós ázsiai komplexitás, amiben kínai, vietnámi és japán dimenziók keverednek. Sokkal inkább előétel, esetleg könnyű nyári főétel, mint szerény kísérő. Tiszteletet parancsoló és a figyelmet megragadó, kiköveteli a teljes figyelmet.

Összetevők: 1 pak choi levelekre bontva, 20 dkg shimeji vagy ördögszekérgomba, egy negyed zeller, 2 szál sárgarépa, 1 csomó friss retek, 2-3 szál újhagyma, 4-5 db friss koktélparadicsom, marék mungóbab-csíra, marék sós mogyoró, marék kesudió, füstölt szezámolaj, szójaszósz, friss thai chili, korianderzöld és/vagy petrezselyemzöld.

A pak choit, a vékony és hosszú hasábokra (de azért a zsüliennél izmosabb) vágott zellert és sárgarépát lobogó, sós vízbe mártjuk 15-30 másodpercre, majd hideg (akár jeges) vízben visszahűtjük. A shimeji vagy szeletelt ördögszekérgombát zsiradékon átpirítjuk sóval és borssal. Olívaolajat ne használjunk, a sima napraforgóval jobban járunk. Én itt gyömbéres kókuszolajat használtam, de amit hozzáadott, sajnos annyit el is vett. Akármennyire is bíztam a gyömbér és a kókusz passzoló fuvallataiban, nem volt szükség rá.

A 2 ek. szójaszószból és 2 ek. pirított szezámolajból kikeverjük az enyhén füstös, sós emulziót. Esetleg bors és só. Lazíthatunk rajta egy pici vízzel vagy kupaknyi narancslével, durvulhatunk egy kiskanál rizsecettel.

Nagyobb tálra halmozzuk a visszahűtött zöldségeket, a negyedelt retkeket és paradicsomokat. Lazán átforgatjuk a még meleg gombákkal és a mungóbab-csírával. Megöntözzük az emulziónkkal. ráhalmozzuk a hosszában felszelt újhagymát, rusztikusra tört mogyorót, egész kesudiót. Csíkozott vagy karikázott piros thai chilivel, valamint tépett koriander és petrezselyemlevelekkel megszórva tálaljuk.

A nyers, a blansírozott és a grillezett zöldségek, a roppanó magok és a csúszós emulzió laza egyvelege összetett tónusú harapási élményt ad. A matematika és a természet ismert formáinak halmozása szemre is élmény. A füstös szezámolaj, a grillezett gomba és a chili feltölti erővel ezt az amúgy könnyű, de ugyanakkor komoly salátát. Kicsit pepecs meló, de nehezen elrontható. Az arányok és összetevők szabadon változtathatóak, ugyanis ennek az ételnek alapfilozófiája a friss nyitottság.

Jin, Jang és Zen, a három jóbarát egyértelmű ajánlásával.

A bejegyzés trackback címe:

https://ketzifintshy.blog.hu/api/trackback/id/tr467556676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása