Prosztó, gonzó, gasztropornóposztok

ketzifintshy

Kovászos uborka-gazpacho sárgadinnyével

2015. július 27. - Ketzifintshy

Ebben a tízperces levesben rommá makszoljuk a nyár slágereit. A kovászos uborkát, a gazpacho-t és a sárgadinnyét. Szeretem széthúzni az ízek potmétereit, majd egy sávra mixelni őket, és bár sosem kevernék Majkára Moloko-t,  a konyhában szívesen fogadom a kulturális különbségek fúzióit. Délelőtt fejben kiraktam ezt a gasztropuzzle-t, majd folyamatos kóstolgatással és tekergetéssel jutottam el oda, ahova el akartam jutni. Ide. A hőség kizárta a tűzhelyet (még ha tíz fokkal tegnapra le is törött harmincig a higanyszál), és mindenképpen valami levesben gondolkodtam.

Egy nagy turmixgépbe rakjuk a következő összetevőket:

3 szál zsenge újlilahagyma (már, ha az "újlilahagymá"-t egybeírják (már ha az "egybeírják"-ot egybe írják))

fél gerezd fokhagyma

fél kiló édes paradicsom (ne bíbelődj a hámozással)

egy bogyiszlói paprika

három termetes, darabolt kovászos uborka

egy vastag szelet (akár negyed) sárgadinnye

 

Amint megfelelő szövetűre turmixoltuk (kinek a pokróc, kinek a selyem), átöntjük egy nagyobb tálba. Itt hozzáadunk

két decilitert a kovászosuborka levéből

egy kiskanál balzsamecetet

két evőkanál olívalajat

frissen darált borsot

egy csapott kiskanál chipotle port

és szépen összeforgatjuk. Ezeket a végső összetevőket és nem szeretem turmixolni, és bár a különbség talán marginálisnak tűnhet egy bizonyos nézőpontból, más szemszögből nézve viszont meglehetősen nagy.

Jól behűtve, frissen vágott kaporral, petrezselyemmel, és a fűszereivel - olajaival megszórva tálaljuk. Zöldségeiből kedvünk szerint halmozhatunk bele, apróra vágva.

Intenzív savakat hozza a fermentált uborka, a bogyiszlói paprika pikáns élénkséget, a chipotle füstössége és fanyarsága a paradicsommal szép mediterrán keretet ad, a sárgadinnye pedig kikerekíti az egészet a napfény édes ízével. A sóról nálam a kovászos uborka és a leve gondoskodott, ha nem elég, tudjátok, mi a dolgotok. Édesnek a végeredményt ne várjátok, ez a mese a kikerekített és legömbölyített friss savakról szól.

 Lehet, hogy az ügyvédetek szerint jég is fog kelleni.

Meg magnó a különleges zenéhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://ketzifintshy.blog.hu/api/trackback/id/tr787657880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása