Ebben a tízperces levesben rommá makszoljuk a nyár slágereit. A kovászos uborkát, a gazpacho-t és a sárgadinnyét. Szeretem széthúzni az ízek potmétereit, majd egy sávra mixelni őket, és bár sosem kevernék Majkára Moloko-t, a konyhában szívesen fogadom a kulturális különbségek fúzióit. Délelőtt fejben kiraktam ezt a gasztropuzzle-t, majd folyamatos kóstolgatással és tekergetéssel jutottam el oda, ahova el akartam jutni. Ide. A hőség kizárta a tűzhelyet (még ha tíz fokkal tegnapra le is törött harmincig a higanyszál), és mindenképpen valami levesben gondolkodtam.
Egy nagy turmixgépbe rakjuk a következő összetevőket:
3 szál zsenge újlilahagyma (már, ha az "újlilahagymá"-t egybeírják (már ha az "egybeírják"-ot egybe írják))
fél gerezd fokhagyma
fél kiló édes paradicsom (ne bíbelődj a hámozással)
egy bogyiszlói paprika
három termetes, darabolt kovászos uborka
egy vastag szelet (akár negyed) sárgadinnye
Amint megfelelő szövetűre turmixoltuk (kinek a pokróc, kinek a selyem), átöntjük egy nagyobb tálba. Itt hozzáadunk
két decilitert a kovászosuborka levéből
egy kiskanál balzsamecetet
két evőkanál olívalajat
frissen darált borsot
egy csapott kiskanál chipotle port
és szépen összeforgatjuk. Ezeket a végső összetevőket és nem szeretem turmixolni, és bár a különbség talán marginálisnak tűnhet egy bizonyos nézőpontból, más szemszögből nézve viszont meglehetősen nagy.
Jól behűtve, frissen vágott kaporral, petrezselyemmel, és a fűszereivel - olajaival megszórva tálaljuk. Zöldségeiből kedvünk szerint halmozhatunk bele, apróra vágva.
Intenzív savakat hozza a fermentált uborka, a bogyiszlói paprika pikáns élénkséget, a chipotle füstössége és fanyarsága a paradicsommal szép mediterrán keretet ad, a sárgadinnye pedig kikerekíti az egészet a napfény édes ízével. A sóról nálam a kovászos uborka és a leve gondoskodott, ha nem elég, tudjátok, mi a dolgotok. Édesnek a végeredményt ne várjátok, ez a mese a kikerekített és legömbölyített friss savakról szól.
Lehet, hogy az ügyvédetek szerint jég is fog kelleni.
Meg magnó a különleges zenéhez.