Prosztó, gonzó, gasztropornóposztok

ketzifintshy

Türkizzöldborsófőzelék

Egy Orális Fluxuskondenzátor

2015. október 22. - Ketzifintshy

Emberek! Úristen! Építettem egy orális fluxuskondenzátort, egy ehető időgépet! Harry Potter bérmálkozóebédje ez, vagy Holle anyó májusi kiskertjének kompresszált esszenciája? Mitől ilyen zöld? Hiszen szuperzöld! Hogy lehet ennyire friss október végén? Igazság szerint flowba kerültem már a legelején, és elterveztem, hogy grammozni fogok, így minden átment a kokai konyhamérlegemen, bár leírni nem volt időm, de ez a méricskélés azért jól ellenpontozta az elszállós, serpenyőre szűkülős ZEN feelinget, és itt tartott a földön, Jézusom, még jó hogy nem kezdem el közben borozni is, mert akkor nem a tányérra került volna ez a kaja, hanem az ágyamba. Nehéz lett volna rajta fogást találni, meg hát a mosás is, de az érzés a lényeg, ugye.

zoldborso2.jpg

Engedjék meg, hogy mielőtt rátérünk a részletes főzési útmutatóra, végigkísérjem önöket ezen a textúra szextúrán, mert van itt lágyság és keménység bőven: A pürésített lágy alap kellemes krémes, az oliván futtatott zsenge borsószemek ressek és fiatalosak, belül lágyak, az aszalt paradicsom nyújtja az élményt, és a rusztikus mogyoró reccsenése eljuttat a csúcsra. Hatalmas öröm a szájban, én most el is morzsolok a bűneim okán egy rózsaborsfüzért.

 Lépésről lépésre:

30 g vaj

20 g + 40 g olívaolaj

1 db (80 g) sonkahagyma

1 dundi gerezd (5 g) fokhagyma

200 g + 250 g zsenge zöldborsó (fagyasztott így ősszel)

200 g leveles zsenge spenót (fagyasztott így ősszel)

20 g szárított paradicsom

250 ml víz

100 ml 30% tejszín

őrölt bors

1 csipet kakukkfű

2 csipet tárkony

Az olvasztott vaj+ 20 g olívaolaj elegyen megfuttatom az aprított hagymát és fokhagymát. Sózom, borsozom. Mikor dinsztelt állagú, rászórom a fagyasztott zöldborsó első adagját, és a spenótot. Felolvasztom kevergetés mellett, és ledinsztelem őket is. Rámegy a víz, és főzöm 15 percig lefedve, közepes lángon. Leveszem a tűzről, beleöntöm a tejszínt, és pashmina textúráig, fényesre krémesítem botmixerrel.

A maradék olívaolajat felhevítem, beleszórom az apróra vágott szárított paradicsomot, és közepesen erős lángon pirítgatom-dinsztelem. Két perc elteltével jön a zöldborsó, és pár perc alatt közepes-nagy lángon, éppen nem megsülve átforrósítom, közben a három csipetnyi fűszert is rászórom, illetve sózom. Néhányan ezt a receptet bazsalikom és menta irányba vinnék, az sem rossz hely, de Önök most inkább jöjjenek utánam, és ne légiesen aromás fűszerekkel pontozzuk ellen az ízeket, hanem a földes vonalat erősítsük. Ha van citromillatú kakukkfüvük otthon, a sima helyett használhatják középútnak azt. Majdnem elcsábultam hazafelé, meglátva egy zöld grapefruitot a sarki srácnál, hogy ezzel kap majd egy szép élet, de már akkor éreztem, hogy nem lesz szükség a harsány citrusos harmóniára.

A tányérba merünk a krémes alapból, és ráalmozunk a serpenyőből frissen érkező aszalt paradicsomos zöldborsóból. Persze össze is keverhetik, úgy is teljesen rendben levő.

Én feltétnek pirítottam nagy lángon pár hasáb gombát kicsi olajon, sóval és borssal, aztán a tányért megszórtam egy kevés tört sós mogyoróval. Igazság szerint bírná még a buggyantott tojást vagy a lágy sárgájú főtt tojást, de hússal nem bohóckodnék. Pörkölt tuti nem, fasírt nem, oldalas nem, rántotthús dehogyis.

 zoldborso3.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ketzifintshy.blog.hu/api/trackback/id/tr968011803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cotty0 2015.10.22. 21:16:41

A mogyit mér kell ráerőltetni?

Ketzifintshy 2015.10.22. 21:27:27

Dehogyis kell! Csak lehet.. ;)
süti beállítások módosítása