Dél-Indiában, Bangaloreban taposltam el az elmúlt pár hónapot. A bejegyzések leálltak, de a munka nem. Rengeteg kilométert, ételt, italt lenyomtam, luxuséttermeket és utcai kajákat teszteltem, és sok finomságot meg is főztem. Fotóztam és videóztam. Úgyhogy a következő időszakban indiai farsúlyos bejegyzések jönnek!
Jöjjön a DOSA. A világ legjobb reggelije vagy akár anytime snackje, egyenesen Dél-Indiából. Sokaknak ebédre és vacsorára is tökéletesen megfelel, és ezen csoport büszke tagja vagyok én is. Ebben a cikkben csak a dosára, azaz a kenyérre/palacsintára/lepényre fókuszálunk. A kókusz csatni és az aloo sabji leírása pár napon belül jön!
A világ egyik olyan étele, ami beépült a személyiségembe. Kicsit én is masala dosa vagyok. És most elárulom, hogy tíz évnyi kísérletezés és tanulás (lefizetett szállodai szakácsok, barátok anyjánál való smúzolás) után hogyan csinálom én. Kellemes, ropogós, belül mégis puha, aranybarnára sütött dosa az enyém. Inkább az éttermi, semmint a házi iskola. És mostantól akár a tied is lehet. Akármikor.
Szükségünk lesz:
egy turmixgépre
egy lapos aljú serpenyőre
ghí-re vagy étolajra
150 g urad dal-ra (indiai boltban kapható)
300g idli vagy dosa rizsre (indiai boltban kapható)
egy tk görögszéna magra
sóra
vízre
laposabb fenekű, lehetőleg fém merőkanálra.
A rizst és a dalt átmossuk párszor. Körülbelül addig öblítjük, amíg a víz már vízszerű átlátszó és nem fehéres.
A rizst és az urad dalt meg a görögszénát beáztatjuk egyszerre, annyi vízben, amennyi bőven ellepi. Minimum 4, maximum 6 órát áztatjuk. Leöntjük róla az áztató vizet és beöntjük a turmixgépbe. Egy kiskanál sóval és némi vízzel sűrű palacsintatészta állagra hozzuk. Inkább sűrű legyen mint híg, ugyanis hígítani könnyebb mint sűríteni.
A lapos serpenyőnket felhevítjük, és egy kis tálkában kiskanállal olajat készítünk a sütőállomásunk mellé. A felhevült serpenyőn egy kiskanál olajat szétfolyatunk. Most jön a mágia. Itt majd sokan feladjátok és csak a legkeményebbeknek lesz saját otthoni dosája. Ugyanis a sütőfelület, a batter (dosa alapanyag), a hőfok, a terítés komplex mátrixa adja ki a jó dosát. Gyakorolni gyakorolni gyakorolni!
Egy kisebb merőkanálnyi dosa batter-t a serpenyő közepébe merünk, majd a merőkanál aljával körkörös mozdulatokkal, kifelé haladva szétterítjük. Amint megvagyunk, egy lapos (fa)kanállal kicsit széthúzzuk, lelapítjuk a dombocskákat. Egy kiskanál olajat körbeterítünk a dósza peremén. És nyugodtan hagyjuk sülni. Egy kis idő után elválik a sütőfelülettől. Csak az egyik oldalát kell megsütnünk. Mikor majdnem kész, megtöltjük az Aloo Sabjival.
A képen látható végeredmény nem lett százszázalékos, ennél lehet kissé rozsdásabbra sütni.
Hamarosan jelentkezem a coconut csatnival és az aloo sabjival!