Prosztó, gonzó, gasztropornóposztok

ketzifintshy

Indiai vajas csirke és fahéjas-tejszínes lencse, zöldséges sült rizzsel

Egy működő mesterhármas

2015. szeptember 14. - Ketzifintshy

img_0469_2.JPG

Egy olyan ütős kombót hoztam Önöknek, amit már legalább tízszer összetettem, mert az emberek összetették a kezüket. Imádok az indiai ízekben alámerülni, volt szerencsém huzamosabb ideig fel-alá járkálni Indiában, így bátran állíthatom, hogy ezek az ízek kinn is megállnák a helyüket. A csípést azért hiányolnák. Nem mondom, hogy eredetiek, mert indiai étel kapcsán eredetiséget keresni talán még nagyobb nehézség, mint itthon. Indiában ugyanis az ételek neve alapján kiderül, hogy: 1) Mi a fő összetevő 2) szószos vagy sem, és 3) esetleg ahol éppen vagyunk, számíthatunk a tájegységre jellemző fűszerezésre. Más nemigen.

Eredeti nevén ugyanez a sor: Butter chicken, dal makhani, veg fried rice (veg pulao).

Két dolgot hangsúlyoznék az itt következő receptek kapcsán:

1) intenzív ízűek, de (ebben a receptben) nem csípősek! Vendégségünk egyik tagja várandós, így a csípős fűszerek nem játszottak. Ennek megfelelően előre készült maszalákat nem használtam, mert jobbára még a "nospicy" kategória is minimum pikáns... Ha csípősen szeretnék, vegyenek passzoló fűszerkeveréket és egy jóadag chilit, aztán hadd szóljon.

2) (Majdnem) mindenki imádja ezeket a curryket, a kivétel ritka. Tökéletes belépőszintű ismerkedés. Ezek visszatapsolásos ételek, amivel könnyen konyhánk királyává koronáztathatjuk magunkat. Mondjuk eleve mindenki a saját konyhájának a királya, de ilyen receptekkel tömeges legitimációra számíthatunk királyi mivoltunk kapcsán..

Akkor szépen sorban:

Veg fried rice (indokínai verzió, de glutamátmentesített)

50 dkg főtt basmati- vagy jázminrizs, 2 apróra metélt sárgarépa, 2 apróra metélt salátacukkíni, 5 gerezd finomra aprított fokhagyma, hüvelykujjnyi finomra aprított gyömbér, 5 db aprított újhagyma, 5 ek. olaj, 3 ek. szójaszósz.

Olajat forrósítunk wokban/serpenyőben. Beleszórjuk az aprított fokhagymát és gyömbért, illatosra hevítjük, de nem fordulhat barnulásba. Beszórjuk a finomra aprított zöldségeket, és nagyobb lángon rápirítunk 1 percig. Megöntözzük a szójaszósszal, beleforgatjuk a főtt rizst, szépen átforgatjuk, és hangulatunknak megfelelően éppen hogy átkeverjük, vagy pár perc alatt rozsdálásra kényszerítünk pár szem rizst a folyamatos keverés/dobálás mellett. Önmagában is elsőosztályú étel.

Dal Makhani

Kérem ne húzzák el a szájukat a konzerv miatt.. egy ilyen szószosra főtt currybe tökéletes. Egyébként, ha van kedvük bíbelődni az áztatással, én felnézek Önökre. Frankón, ez királyság a részükről! Válasszanak apró fekete szemű lencsét és vörös vesebabot.

2 konzerv lencse, 1 konzerv vörösbab, 5 db paradicsom, 10 dkg vaj, 3 dl minimum 20%-os főzőtejszín, 5 gerezd aprított  fokhagyma, ujjnyi aprított gyömbér, csapott kiskanál porított kurkuma, csapott kiskanál porított koriander, feketebors, egy teáskanál őrölt fahéj, só

Lábosban a vajat felhevítjük, megbizsergetjük rajta a fokhagymát és a gyömbért. A kurkumát és a koriandert is picit megforgatjuk a vajon. Felöntjük a konzervekkel, a lével együtt, beszórjuk az apróra vágott paradicsomokat. Sózzuk, fahéjjal megszórjuk. Amint felforrt, beöntjük a tejszínt, és kis lángon legalább egy óra alatt szép barnára rotyogtatjuk, hogy az összetevők egy maszatos kavalkáddá olvadjanak. A végén borsozzuk, sózzuk, esetleg még húzhatjuk fahéjjal. Tálalásnál jól áll neki egy legyintés friss tejszín. Ettől el fognak alélni. Egyébként nekem nagy kedvencem a dobozos előrekevert dal makhani masala, de az bizony csípős.

Butter chicken

1 kg csontozott, bőrözött, felezett csirkecomb (esetleg mell), fél liter joghurt, 5 gerezd fokhagyma aprítva, két hüvelykujjnyi gyömbér, porított római kömény, bors, só, fél citrom leve, 1-1 kiskanál porított kurkuma és koriander.

Ezt mind összekeverjük, és hagyjuk a húst pácolódni pár órát- 1 napot. Utána jénaiba öntjük pácostul, és 170 fokon háromnegyed órát sütjük, majd 20 percet felső sütésen grillezzük, hogy a teteje szépen megbarnuljon.

És a butter chicken curry:

3 ek. olaj, 20 dkg vaj, 3 fej főzőhagyma, szokásos adag foki és gyömbér, 1 kk. fekete mustármag (elhagyható), 3 db fekete kardamom (elhagyható), 1 db jó minőségű hámozott és aprított paradicsomkonzerv a levével, 3 dl. tejszín, 2 kk. kurkuma, bors, só.

Az olajon megpirítjuk a mustármagot, és a kardamom magokat. Picit sisteregnek, pattognak, de nem sülnek le! Felolvasztjuk a fűszeres olajban a vajat, és az igen vékonyra szeletelt hagymát beleszórjuk. Mehet a fokhagyma és a gyömbér is, továbbá az aprított paradicsomok lével együtt. Sózzuk, borsozzuk, kurkumázzuk, már ha van ilyen ige. Az egészet szépen összerogyasztjuk közepes lángon, jó sokáig. Kiemeljük a kardamomokat, majd botmixerrel a kivánt állagúra szószosítjuk. Ezt a curryt nem tekerem selymesre, maradhatnak benne hagymadarabok. Felhúzzuk a tejszínnel, és megrottyantjuk. A vajas csirke színe a sárgástól a vérvörösig terjed, ez általában a jó paradicsom, a sok chili és nem utolsó sorban a piros ételfestéknek köszönheti. Ez egy sárgás-narancsos versenyző, a csípésmentesség jegyében. Ez a jellemzően észak- (vagy inkább generál-) indiai curry egyébként kapott egy kis dél-inidai gellert a mustármaggal, és fekete kardamommal. Visszapozícionálhatják északra ezek elhagyásával, helyette garam masalával, és több paradicsommal.

Ja, a sült húst belekeverjük a curry-be, vagy a húsokat leöntjük vele. Igény szerint össze is rottyanthatjuk. Én a sült hús táljában visszamaradó sült hús-páclét használom a curry lazítására, ha túlságosan robosztus a textúra, és picit folyósabbra vágyom.

Ezt a mesterhármast megkoronázhatjuk naan kenyérrel, az enyimé most ilyen lett:

img_0438_2.JPG

Ennek a receptje viszont már egy következő történet lesz...

A bejegyzés trackback címe:

https://ketzifintshy.blog.hu/api/trackback/id/tr697787640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemvagyokhipszter 2015.09.15. 09:44:26

imádlak! még indiai recepteket!

Ketzifintshy 2015.09.15. 11:25:33

@nemvagyokhipszter: Jönni fognak még bőven, bár azt nem mondhatom, hogy túl gyorsan. De lesznek, ahogy főzöm/sütöm őket!

Blogger Betti · http://bettiangyalai.blog.hu/ 2015.09.15. 11:51:32

Én csak akkor fogadnám el, ha ők tálalnák fel ezt a fost:
bettiangyalai.blog.hu/

Én is itt vagyok 2015.09.16. 15:40:32

Azt a fotón látszó kaját, egyszer már megették? Mert minden, csak nem étvágygerjesztő.......
süti beállítások módosítása