Prosztó, gonzó, gasztropornóposztok

ketzifintshy

A tökéletes guacamole

2017. július 26. - Ketzifintshy

Igen, nem létezik ennél jobb recept. Ha lesz, szólok. Amúgy érzik az igen és nem szóval egyszerre indító mondat felzaklató paradoxonának bizsergetését? Nem? Mindegy. Ez egyébként a naturális iskolát követő, gyümölcshangsúlyos irány, aminek azért rendesen szétrángatjuk az aromaportfólióját. Szélesvásznasítjuk. Kifeszítjük.

Fog kelleni:

- Két érett avokádó (már pöttyös, ujjal benyomható, de még nem rohadó) kikanalazva, összetörve

- Kis szál újhagyma aprítva

- Fél gerezd fokhagyma aprítva

- Egy negyed lime leve

- Egy+ evőkanál friss korianderlevél (maksz fagyasztott, rusztikóra hentelve)

- Egy darab (kb. 30g) san marzano paradicsom, hosszában negyedelve és tovább aprítva

- Frissen őrölt só, bors, chilitöret

Díszítéshez (itt): brokkolicsíra, articsóka,paradicsom, fűszer- és sótöret.

quacamole.jpg

Mindezt szépen összekeverjük, és kissé behűtjük. Tádáám. Érdemes folpakkot egyenesen a felületére nyomkodni, hogy ne oxidálódjon. Néhányan, köztük én is, a magját visszateszik a kész guacamoléba, állítólag késlelteti a barnulást. Sokan kérdezik, baj-e, ha nincs friss koriander? Egyáltalán nem! Csak egy dologra kell figyelnünk ilyenkor nagyon oda: Ne csináljunk guacamolét. A friss zöld leveleket egyébként fagyaszthatjuk, így még használható a későbbiekben. De koriandermag-porral esetleg szárított zöld levéllel ne bohóckodjanak. Csak a friss koriander megy bele. Sokan tesznek bele tejfölt. Nézzék, néhányan a lecsóba is tesznek. Tehetnek, de csak lágyítja azt a szikrázó és karakteres ízt, amit sikerült összehoznunk. Persze tömegnövelésnek sem utolsó, ha csak egy avokádót szeretnénk venni a tízfős vendégség guacamoleadagjához, muszáj felütni a cuccot  Az avokádó amúgy is zsíros egy teremtmény, egyes helyeken vajgyümölcsnek is hívják. Nem kér több zsírt. Ennélfogva én az olívaolajat sem pártolom.

Hol lehet elbaszni: Ha nem érett a gyümölcs. Ha túlsózzuk. Máshogy nem, azaz ezen két esetet leszámítva még korrigálható.

A fenti hozzávalókon kívül még friss csilikarikákat belelátok, mást nemigen.

Magyarországon jellemzően három fajtája avokádó kapható, mindegyik megfelel a célnak.

Brokkolicsírával díszíteni menő még 2017-ben? Nem, de cukorbeteg vagyok, és nekem a brokkolicsíra superfood, mert a benne levő szulforafán kordában tartja az ereimben robogó glükózt. Apropó, tudják mi a különbség a takony és a brokkoli között? A gyerekek nem eszik meg a brokkolit.

A szendvics másik oldala:

quacamole_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ketzifintshy.blog.hu/api/trackback/id/tr1412690903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szelid sunmalac 2017.07.26. 12:45:36

En koszonom a receptet. Hetvegen ki is probalom. Amennyiben tudok szerezni korianderport...

Ketzifintshy 2017.07.26. 13:16:13

@Szelid sunmalac: En csak a leveleket javaslom, a korianderpornak teljesen mas izvilaga van, ha megis kiserletet tesz vele, adagolja ovatosan es kostolgassa. NEm tudom eldonteni, hogy ez vicc volt, vagy az irasom nem egyertelmu. :D

Sünikoca 2017.07.26. 14:49:36

Koriander nélkül szoktam...érdekes, a post elolvasása után nem érzem pocsékul magam...

Szelid sunmalac 2017.07.26. 15:17:07

@Ketzifintshy: termeszetesen vicc volt. Megprobalok frisset beszerezni

Ketzifintshy 2017.07.26. 15:33:37

@Sünikoca: Mert ez egyaltalan nem akart rossz erzeseket kelto poszt lenni :D
süti beállítások módosítása