Igen, nem létezik ennél jobb recept. Ha lesz, szólok. Amúgy érzik az igen és nem szóval egyszerre indító mondat felzaklató paradoxonának bizsergetését? Nem? Mindegy. Ez egyébként a naturális iskolát követő, gyümölcshangsúlyos irány, aminek azért rendesen szétrángatjuk az aromaportfólióját. Szélesvásznasítjuk. Kifeszítjük.
Fog kelleni:
- Két érett avokádó (már pöttyös, ujjal benyomható, de még nem rohadó) kikanalazva, összetörve
- Kis szál újhagyma aprítva
- Fél gerezd fokhagyma aprítva
- Egy negyed lime leve
- Egy+ evőkanál friss korianderlevél (maksz fagyasztott, rusztikóra hentelve)
- Egy darab (kb. 30g) san marzano paradicsom, hosszában negyedelve és tovább aprítva
- Frissen őrölt só, bors, chilitöret
Díszítéshez (itt): brokkolicsíra, articsóka,paradicsom, fűszer- és sótöret.
Mindezt szépen összekeverjük, és kissé behűtjük. Tádáám. Érdemes folpakkot egyenesen a felületére nyomkodni, hogy ne oxidálódjon. Néhányan, köztük én is, a magját visszateszik a kész guacamoléba, állítólag késlelteti a barnulást. Sokan kérdezik, baj-e, ha nincs friss koriander? Egyáltalán nem! Csak egy dologra kell figyelnünk ilyenkor nagyon oda: Ne csináljunk guacamolét. A friss zöld leveleket egyébként fagyaszthatjuk, így még használható a későbbiekben. De koriandermag-porral esetleg szárított zöld levéllel ne bohóckodjanak. Csak a friss koriander megy bele. Sokan tesznek bele tejfölt. Nézzék, néhányan a lecsóba is tesznek. Tehetnek, de csak lágyítja azt a szikrázó és karakteres ízt, amit sikerült összehoznunk. Persze tömegnövelésnek sem utolsó, ha csak egy avokádót szeretnénk venni a tízfős vendégség guacamoleadagjához, muszáj felütni a cuccot Az avokádó amúgy is zsíros egy teremtmény, egyes helyeken vajgyümölcsnek is hívják. Nem kér több zsírt. Ennélfogva én az olívaolajat sem pártolom.
Hol lehet elbaszni: Ha nem érett a gyümölcs. Ha túlsózzuk. Máshogy nem, azaz ezen két esetet leszámítva még korrigálható.
A fenti hozzávalókon kívül még friss csilikarikákat belelátok, mást nemigen.
Magyarországon jellemzően három fajtája avokádó kapható, mindegyik megfelel a célnak.
Brokkolicsírával díszíteni menő még 2017-ben? Nem, de cukorbeteg vagyok, és nekem a brokkolicsíra superfood, mert a benne levő szulforafán kordában tartja az ereimben robogó glükózt. Apropó, tudják mi a különbség a takony és a brokkoli között? A gyerekek nem eszik meg a brokkolit.
A szendvics másik oldala: