Prosztó, gonzó, gasztropornóposztok

ketzifintshy

Gyönyörű és veszélyes - Kuroi Hana késkészlet

2018. április 10. - Ketzifintshy

Az első pillanatban megigézett. Azt hittem, megmenekülök - de nem. Hónapok teltek el sóvárogva, míg végül backere (támogatója) lettem egy crowfunding (közösségi finanszírozású) projektnek. Az Edge of Belgraviának a kickstarteren indított késkészlet kampánya hatalmasat ment. Én is felszálltam hát a konyhai Hattori Hanzók vonatára (egyébként van hattori márkájú kés). A megrendelést követő masszív fél év várakozás után megérkezett, ikeás komód méretű kartondobozban. Unpacking (kicsomizó), első benyomás cikk következik. Aztán ahogy összeszokunk a drágaszágokkal, jövök mélyebb benyomásaimról, bemetszéseimről, szétvágásaimról és baleseteimről számot adni. Meine Damen und Herren... das rad die Messer! A fekete virág nevű, Japán-Londoni-(Damaszkuszi) fúziós, modern és kézműves, organikus és hightech művészeti gonddal tervezett alkotásait látjuk. Persze nem faberge tojásokba hímzünk vele fraktálokat és nem gyémántot szeletelünk majd velük - még mindig halott állatok bontására és hagyma pucolására fogjuk használni.

20180409_170225.jpg

Sajnos vérszemet is kaptam, ezért a hatos szett mellé becsúszott egy orbitális méretű vágódeszka, egy obszcén méretű chef machete és egy shantoku kés is. A csomaghoz járt kétféle élező is.

Minden szép matt dobozban érkezik, külön fóliázva. Nagyon egyben van, nívós, prémium érzetet kelt. Persze a papírdoboz az papírdoboz, nem diófa szelence. Azért öröm az első simítás. A képen valamiről már lehántottam a nájlont, mert nem bírtam magammal.

20180409_134215.jpg A hatos készlet méretei egy féldimenzióval kisebbek voltak az elképzelttől, de persze lehet én követtem el azt a hibát, hogy a szablya dobozát pattintottam fel először. Amellett nagypapa döfőkése is csak körömreszelő. Lássuk akkor a sztenderd hatos pakkot.

20180409_165915.jpg

Látható, hogy méretre vágott szivacsformában pihennek a kések. Mindegyik éle lefóliázva, és kissé be is olajozva. Hegyüket apró műanyag kupak védi. Nézzük meg izgalmas, Kill Billt idéző-fekete fehérben, mondjuk a tarantínói iskola által ajánlott vödör vér mellőzésével.

20180409_165915_blakcandwhite.jpgNem is tudom, kicsit proli, hogy még rajta van a fólia, de ahogy jött, úgy akartam megmutatni. Az AUS-10 összetételű damaszkuszi pengék nem a korrózióállás csúcsai, ezek az eszközök rozsdásodással hálálhatják meg a nemmegfelelő gondoskodást. Olajozásra érdemes felkészülni. Cserébe borzalmasan éles és kemény anyag. Sokáig tartja élét. Majd meglátom. És megírom. A hatos alapszettben találunk hámozó/hántoló kést, egy általános konyhai kést, egy kicsi és egy közepes méretű chef kést, egy szeletelő és egy kenyérvágó kést. Én jellemzően eddig négy késsel elvoltam főzésügyileg (hámozó, kenyér, szeletelő, chefkés), meglátjuk a gyakorlatban milyen gyakran nyúlok hozzájuk. És akkor ne felejtsük el, hogy van egy mindent szétbontó M.A.G.N.U.M. kés és egy shantoku is. Menjünk hozzájuk közelebb.

20180409_165617.jpg

Illetve jöjjenek csak még közelebb. Hajoljanak közel. Ásztákúrvá, mi?

20180409_165628.jpg

Ez a damszkuszi penge valami kattanásom nekem, de ezzel lehet Ön is így van, ha idáig eljutott az olvasásban. A kések minősége megegyezik, bár a kések pengéi között árnyalatbeli különbségek előfordulnak - ezt egyelőre a különböző mértékű olajozottság számlájára írom. Az élesség erősen kifejezett, szerencsére nem szike. A papíron azért átesik. Óvatosan a pengéhez közelítve nem ér minket fűszál típusú baleset, de határozott konyhai műveletek során egy rossz helyre kerülő ujj könnyedén rubintos káprázatba vonja a 67 rétegű penge zaklatott, acélosan és szenesen szürke mintázatát. Igazán komoly balesetnél pedig elmerenghetünk a mutatóujj csontjának valószerűtlen fehérségén is. Úgyhogy csak óvatosan!

Későbbiekben jön használat közbeni teszt, néhány szó az élezésről, illetve az elképesztően futurisztikusan dizájnos és elegáns fém szarról, amit tartóként vásároltam hozzá, de minek. Kell egy jó mágneses fémléc a falra azt csá.

A bejegyzés trackback címe:

https://ketzifintshy.blog.hu/api/trackback/id/tr9313821116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yerico1 2018.04.10. 17:38:11

A markolatra sokkal előbb mondom, hogy dizájnos, mint hogy kényelmesen használhatónak látszik.

Attilajukkaja 2018.04.10. 17:39:26

Nem kényelmes, tenyérbesimuló a nyele.
Amúgy is inkább a távol-keleti konyhához illenek a pengék, nem az európaihoz.

Attilajukkaja 2018.04.10. 17:41:28

@yerico1:
Éppen akkor fogalmaztam meg ugyanezt, amikor te írtad a bejegyzésedet. :o)

Ketzifintshy 2018.04.10. 17:44:48

Eddig 1 napot használtam, nehéz számot adni. A nyele nekem méretre és formára is jó. A súlya árnyalatnyival kisebb, mint kéne. A súlyeloszlás a nyél és a penge közt jó. Én ázsiai fajsúlyosan főzök, de nem lesz gond az európai kajákkal sem... Mert a penge viszont nagyon penge. Tényleg.

Ketzifintshy 2018.04.10. 17:46:05

Bár igazából csak a shantoku és aszeletelőkés idéz ázsiai pengeprofilt, a többi elég univerzális.

odessa32 2018.04.11. 10:16:13

Csak azt nem értem, hogy jön ki a 67 réteg.

ace22 2018.04.11. 10:26:08

Az AUS-10 nem szénacél, hanem kb. az itthon is ismert 440C rozsdamentes acél megfelelője.

Olajozás: max. parafinolajjal, de ne ásványolajjal kend le, ha tárolod hosszú ideig! Tisztára törölve és száraz helyen tárolva az egyszerű szénacél penge sem rozsdásodik.

"Damaszkuszi acél" - valójában két különböző acél (egyik lehet AUS-10) mintás kovácshegesztése, amit savval maratnak, hogy szép legyen a minta. Az olcsóbbaknál a polírozott homogén acélra savval rajzolnak mintát. Ha a fok felől nézve nem látsz rétegeket, kezdhetsz gyanakodni.

A rétegszám profi pengék esetében nagyobb szokott lenni.

FogarasiArpi 2018.04.11. 10:52:46

Teccik, kéne. Az viszont igaz, hogy markolatban rakhattak volna rá egy egyszerű, hagyományos, de örök klasszikus fanyelet.
Nem is csúszna, nem is izzadnál bele, és még a fogása, meg ránézése is jobban esne.

Ketzifintshy 2018.04.11. 11:26:55

@odessa32: egy kozepen, 33-33 a ket oldalan.

stpp 2018.04.11. 12:01:49

@yerico1: +1+1;
meg nekem elég nagy a kezem - a formától el is eltekintve -, a markolat méretből nagyobbat keresnék;
a pengék meggyőzőek.
Amúgy nekem nem menne kézbe fogás nélkül, fénykép alapján vásárolni egy ennyire fontos cuccot - ha ezzel ki is zárom magam egy pár jó lehetőségből.

Ketzifintshy 2018.04.11. 12:22:14

@stpp: Hat rohadt nagy kockazatot vallaltam ezzel az impulzusvasarlassal... Tekintettel arra, hogy kozossegi finanszirozasu, abban sem lehettem biztos, hogy legyartjak :D ... Amit talaltam, elolvastam rola... es hat biztos parasztvakitas, de a becelzott kesobbi fogyasztoi re toredekeert kinaltak, mivel crowfunding... Ezt a forma nyelet jol ismertem, nekem kezre all. Egyelore egyaltalan nem bantam meg a vasarlast :)

Treff Bubi 2018.04.11. 15:35:25

Egy szép bőrfonat a markolatra, és máris egyedi + használhatóbb a műszer.

tudorka57 2018.04.11. 15:44:09

Ezek használhatatlan kések, mert nem lehet megfogni őket.
GAGYI!

mpl 2018.04.11. 17:04:49

@Treff Bubi: konyhakésre bőrfonat...boldogok kesznek a László kórházban, amikor a belerohadt baktériumtenyészeteket analizalják gyomormérgezés után

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.04.11. 18:33:53

Csak szólok, hogy a damaszk penge rozsdásodik. Nem tudom mi az ára, de ha már japó kés, sztem ennek töredék áráért kapható egy Global készlet, molibdén tartalmú cromova pengével.

eßemfaßom meg áll 2018.04.11. 19:04:56

szép de ezzel a nyéllel nem kéne.

zsocek 2018.04.11. 21:57:05

Ezt biztos mindenki fejből tudja, csak én vagyok ilyen tanulatlan, de hogyé aggyák? De konkrétan, számszerűen, ha lehet, nem, hogy van ilyen szett, meg olyan variáció, hanem, hogy mennyi az annyi? Köszi.

Kelly és a szexi dög 2018.04.11. 22:50:22

@ace22: finoman fogalmaztál, ennyi tárgyi tévedés egy posztban teljesen hitelteleníti az egész írást...

FogarasiArpi 2018.04.11. 23:50:16

Akit az ára érdekel, az beírja a gugliba, hogy 'kickstarter' meg 'kuroi hana' és rögtön megtalálja, hogy minimum 76 fontot kell átutalnia ahhoz, hogy megkapja a nagykést valaki.
Ha a teljes készlet kell, akkor az meg 229 fontba fog fájni.
Mivel olyan jó vagyok, ezért azt is megosztom, hogy ez kb. 81,749 kemény, magyar valutába fájt a T. cikkírónak.
Az ügyes fiúk meg már össze is szedtek rá 1,698,619 fontot eddig.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.04.12. 09:40:59

@FogarasiArpi: Akkor kizárt, hogy ez valódi damaszk penge, mert ennyiért túl olcsó lenne..

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.04.12. 10:16:28

"Ez a damszkuszi penge valami kattanásom nekem, de ezzel lehet Ön is így van, ha idáig eljutott az olvasásban.."

Ez nem valódi damaszkuszi penge, ez már az árából is következtethető. A valódi damaszkon a mintáknál közelről jól láthatóak a barázdák, esetünkben pedig valami színezéssel érték el a pengén a damaszk feelinget. Egy valódi damaszk bicska(8-10 centis pengével) 50-60 ezer ft körül van..

Attilajukkaja 2018.04.12. 10:31:58

@Ketzifintshy:
"A nyele nekem méretre és formára is jó. A súlya árnyalatnyival kisebb, mint kéne. A súlyeloszlás a nyél és a penge közt jó."
Köszi, hogy olyan is nyilatkozik, aki használta már ezeket a késeket, nem csak olyanok (mint én), akik a kép alapján döntik el, hogy nem kell.
Ettől függetlenül, megvan a jó kis régi Solingen késkészletem, és nem is vágyok újabbra. Tudom, nem vagyok trendi, ... de vágni nagyon jól tudok velük.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.04.12. 12:32:54

@Attilajukkaja: Az az igazi ,a solingeni. Én egyébként csak megállapítottam a tényt, hogy a képen átható pengék nem damaszk acélból készültek, mert egyszerűen a valódi damaszk acél nem ilyen.
Ez egy rendkívül munkaigényes kovácsolási eljárás, és egész biztosan nem jönne ki egy teljes készlet 80 ezer forintból..

Attilajukkaja 2018.04.12. 15:10:06

@EU zászlót mindenhova!:
Nem tudom, mi az igazi, de a Solingen már 35 évvel ezelőtt is egy márka volt. Akkor kaptam ajándékba és még most is azt használom. :o)
A damaszk acélhoz nem tudok hozzászólni, de elhiszem, amit írsz. Ahogy a szerzőnek is elhiszem, hogy neki tetszenek és kézre esnek ezek a kések.

Ketzifintshy 2018.04.12. 15:22:17

@EU zászlót mindenhova!: Vizvagassal szep husszu harantiranyban vegulis fel lehet aldozni egy kest, es kirajzolja a retegeket egyertelmuen - ha retegelt. De erre nem vagyok annyira kivancsi mint amennyire nem akarom felaldozni :D

Tobb korai megrendelo emlitette a rozsdasodast. Az sem veletlen szerintem, hogy olajozottan, foliazva szallitjak. Valoban rozsdamentes acel otvozet kategoriaba kerult, de csak ha vegighuzod rajta a feluleten az ujjad, egyertelmuve valik hogy a leg rozsdasodobb rozsdamentes anyag :)

A kereskedelmi ara meg kurva sok lesz. Mar ha igaz amit a gyarto ir. De lehet hogy ez is csak egy 90 helyett 10 forint csak ma tipusu akcio...

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.04.12. 16:36:54

@Ketzifintshy:@Attilajukkaja: Attól, hogy nem damaszk, még lehet jó kés. Csak esetünkben valahogy maratva vannak a pengébe a damaszk jellegű minták., míg -tudtommal-a valódi damaszk pengén a minták a kovácsolási eljárás során végzett hajtogatás-kalapálás következtében állnak elő. Sokszor oda is van írva, hogy hány rétegű damaszk acélról van szó. Nem vagyok szakértő csak egy mezei kés mániás..

Attilajukkaja 2018.04.12. 16:48:38

@EU zászlót mindenhova!:
Köszi az infót! Megint tanultam valamit. :o)

Ketzifintshy 2018.04.13. 00:06:26

@EU zászlót mindenhova!: a cég így ír: Our blade consists of 67 layers of premium quality Japanese steel. This multi-layered steel has its origin in both Japanese samurai and Damascene sword making. 

Whilst the pattern is originally formed in the forging process, skilled artisan workers manually submerge the blade into an etching solution. This penetrates the multiple layers of steel and brings out the beautiful dark floral pattern on the blade. Each blade pattern is unique.

Nekem ez alapjan retegelt, kezmuves termek (reszben)

Ketzifintshy 2018.04.13. 00:23:05

A vagopenge aus10. De korulotte s/s410 es s/s 411 szenacrl retegek valtogatjak egymast. Uh kb mindenkinek igaza volt. Damaszkuszi is meg nem is, szenacel is meg nem is :))))

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.04.14. 12:57:29

@Ketzifintshy: Nem tudok igazságot tenni, lehet hogy van valami alternatív mód damaszkuszi jellegű acél létrehozására. Mindenesetre, amiket látok késes oldalakon 20 cm-s japó damaszk szakácskéseket, azok 60-70 e ft körül vannak. A posztban szereplő teljes készlet, pedig az egyik kommentelő szerint 80 e ft.
Egyébként a japán szakácskés, akkor sztem VG-10 acéötvözet a nyerő. Ezt használják egyébként a sushi szakácsok is többnyire. Borotvaéles, és a magas molibdén és kobalttartelma miatt nagyon éltartó.Aki ebből az acélból akar kést gyártani, csak Japánban tehet meg, mivel nyersanyagként nem vihető ki az országból. Ezek a külföldi cégek többnyire Tokióban Seki-cityben gyártanak. Van egy folderem ebből az acélból. mm közös vágásokat tudok vele ejteni A-4 es papíron anélkül, hogy tépné, vagy meggyűrné a papírt.

Demjén Ádám (törölt) 2018.04.22. 12:42:27

De sok kovács van itt...80ezerft?Honnan vettétek ezt az árat???Londonban pontosan £1,698 Remélem azért a számokkal pontosabban bántok.

sztyopa0007 2019.02.27. 16:47:51

Ideje lenne mar ugy postokat irni, nem gondolod?

Szivesen a kedves noszogatast :)
süti beállítások módosítása